La Mesa del Parlament ha ratificat aquest dimarts la seva decisió inicial d'admetre la creació de tres ponències conjuntes per redactar les anomenades “lleis de desconnexió” i ha desestimat les peticions de reconsideració de Ciutadans, PSC i PP.
La Mesa ha ratificat la creació de les ponències conjuntes després d'“escoltar” a la Junta de Portaveus de la Cambra que, en una reunió prèvia, s'ha posicionat a favor d'aquestes ponències amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i de la CUP, que sumen majoria absoluta.
Segons ha explicat aquest migdia el vicepresident primer del Parlament, Lluís Maria Corominas, la Mesa exposarà els arguments pels quals ratifica la creació de les ponències i desestima les peticions de reconsideració “en una resolució motivada” en què recorda que es compleixen els requisits legals perquè siguin creades les ponències conjuntes.
La Mesa ha desestimat la peticions de reconsideració, ha precisat Corominas, “i farà públic una resolució motivada per escrit” en què es considera “que s'han complert els dos requisits formals que estableix l'article 126 del Reglament, que és que la Junta de Portaveus estigui a favor de la resolució, la qual cosa ja ha succeït aquest matí”.
El segon requisit “és que hi hagi, com a mínim, dos grups parlamentaris que demanin les ponències conjuntes, el que també es compleix ia més tots dos grups, Junts pel Sí i la CUP, sumen la majoria absoluta dels diputats”.
La resolució motivada, a més, “també recull altres arguments que són més de signe interpretatiu”, en haver qüestionat alguns grups de l'oposició que el contingut de les tres lleis sigui de desenvolupament bàsic de l'Estatut, que és un dels requisits que estableix l'article 126 del reglament.
“La Mesa considera sobre aquesta qüestió -ha assenyalat Corominas- que, tal com ha passat anteriorment, aquest òrgan no entra a valorar el contingut concret de les propostes, només valora les formes i procediments utilitzats” per presentar-les.
Sobre la qüestió de si els drets dels diputats queden o no garantits, la Mesa conclou que “les ponències conjuntes són molt més garantistes” que altres mecanismes parlamentaris, i recorda que els grups es poden incorporar a les mateixes posteriorment encara que d'entrada expressin la seva voluntat de no participar-hi.
“Per totes aquestes raons -ha conclòs- hem desestimat les peticions de reconsideració i, en conseqüència, les ponències passen a les respectives tres comissions perquè siguin convocades”: la de Governació, la d'Economia i la de Treball.
Ciutadans, PSC i PPC ja van avisar que si la Taula rebutjava els seus requeriments, interpondrían recursos davant del Tribunal Constitucional.