Muriel Casals, una vida dedicada a Catalunya

Muriel Casals, de 70 anys, que ha decès aquesta matinada, va ser número tres a la candidatura de Junts pel Sí a les eleccions del 27-S i havia estat designada recentment presidenta de la comissió del procés constituent al Parlament. Històrica militant del PSUC, en els últims anys s'havia convertit en una figura destacada de les entitats independentistes de la societat civil, com a presidenta d'Òmnium Cultural, un càrrec que va abandonar l'estiu passat per incorporar-se a la candidatura de Junts pel Sí, per darrere de Raül Romeva i Carme Forcadell, com un dels perfils independents de la llista més vinculats a la societat civil.

De militant del PSUC a professora universitària 

Casals (1945) va néixer a Avinyó, a la Provença, on s’havien exiliat els seus pares, un republicà catòlic i una mestre francesa, que després de néixer ella van tornar a Catalunya. Casals era economista i professora universitària. Abans d’exercir en la docència però la seva inquietud per la política ja es va despertar quan va acostar-se al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), on va militar durant la Transició i els primers anys de la dècada dels vuitanta.

És durant la seva etapa com a professora a la universitat que el 1961 Lluís Carulla i Canals, Joan B. Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Pau Riera i Sala i Joan Vallvé i Creus funden Òmnium Cultural amb l’objectiu de salvar la cultura catalana, llavors perseguida i censurada per la dictadura franquista. Avui Òmnium segueix sent un referent històric, compta amb més de 54.000 socis i treballa per la defensa de la llengua i la cultura catalanes i els drets nacionals de Catalunya.

Els anys al capdavant d’Òmnium Cultural

El 2010 Muriel Casals es convertia en la primera dona presidenta de l’entitat i ocupava la vuitena presidència des de la fundació d’Òmnium. Entre el 2010 i el 2015, any que va deixar el càrrec per incorporar-se a la candidatura de Junts pel Sí, l’entitat va organitzar campanyes multitudinàries com la manifestació del 10 de juliol sota el lema “Som una nació, nosaltres decidim”.

També va organitzar altres activitats com el concert per la llibertat al Camp Nou el 2013 o “Per un país de tots, decidim escola catalana”, una mobilització per defensar la immersió lingüística. Durant els anys amb Casals al capdavant d'Òmnium Cultural, l'entitat va tenir un paper rellevant en les darreres diades nacionals, juntament amb l’Assemblea Nacional Catalana, i va doblar el nombre de socis.

Casals va comunicar que deixava la presidència de l’entitat, relleu que va agafar Jordi Cuixart, a través d’una carta dirigida als socis que va publicar Vilaweb l’estiu passat. “Acceptar un nou repte implica alguna renúncia [...] Els arguments que em venien al cap em deien que havia d’assumir aquest compromís”, escrivia sobre la nova aventura política. També en la missiva Casals va agrair Òmnium el “privilegi” d’haver-ne estat la cara visible els darrers anys.