Pedro Sánchez ha arribat a Catalunya per realitzar el seu únic acte electoral a la comunitat quan encara ressona la polèmica generada per la líder socialista andalusa, Susana Díaz, a qui des files independentistes s'ha titllat d'“anticatalana”. Sánchez ha mostrat el seu costat més dialogant amb Catalunya i ha assegurat que “Espanya no es pot governar si no s'estima Catalunya”.
Pels socialistes guanyar a Catalunya és condició per arribar a La Moncloa: la victòria històrica del PSC a Catalunya el 2008 va aportar 25 dels 169 diputats socialistes al Congrés de la segona legislatura de José Luís Rodríguez Zapatero. Per contra, les enquestes per al 26J no indiquen massa millores respecte els 8 diputats que va obtenir Carme Chacón el 20D. Les proclames de la dirigent andalusa havien encès totes les alarmes en els socialistes catalans.
Després que Díaz assegurés que els andalusos pagarien interessos a Catalunya a través de les seves hipoteques a La Caixa si es fes la hisenda catalana que En Comú Podem proposa, Sánchez i els socialistes catalans han apostat de manera clara per la fraternitat entre els pobles d'Espanya per tancar la polèmica.
“Catalunya es mereix un sí i l'únic que ho garanteix és el partit socialista”, ha dit Sánchez aquest dissabte en un míting a la Farga de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). El líder socialista s'ha compromès a reconèixer els “drets històrics” catalans i a acabar amb els 'no' a Catalunya que, al seu parer, ha donat el govern de Mariano Rajoy en els últims anys.
Per la seva banda, la candidata del PSC, Meritxell Batet, s'ha mostrat “orgullosa de la diversitat d'Espanya” i ha apostat pel diàleg i l'entesa entre tots els espanyols. “Els socialistes catalans liderarem el canvi amb els companys d'Espanya”, ha afegit. “Volem una Espanya en què ningú se senti ni més ni menys que ningú”, ha proclamat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta,
que també ha contestat de forma implícita a Díaz a l'assegurar que els socialistes catalans “no volen privilegis, sinó justícia per tots els pobles d'Espanya”.
L'Hospitalet: fortí socialista conquerit per Colau
L'Hospitalet era una plaça on ningú va poder guanyar el PSC a les generals fins el passat 20D. En Comú Podem va arrabassar al PSC la primera posició en una ciutat on governa la socialista Núria Marín amb 11 regidors de 27. Els d'Ada Colau van aconseguir un 29% dels vots enfront del 25% del PSC, en un exemple de que el cinturó industrial barceloní és ja més morat que vermell. El 2008 els socialistes liderats per Carme Chacón van aconseguir un incontestable 57% dels vots a l'Hospitalet.
Si fa vuit anys el PSC abarrotava el recinte de la Farga i fins i tot omplia amb 12.000 persones el Palau Sant Jordi de Barcelona, aquest dissabte poc més de 1.000 socialistes han acudit al míting tot i la presència de Sánchez (que ha arribat amb una hora de retard). Malgrat el descens de públic, els assistents al míting han acompanyat amb força el líder del PSOE.
Els encarregats d'escalfar l'ambient mentre arribava Sánchez han estat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que han volgut remarcar el perfil propi socialista davant de “la pinça” del PP i Unidos Podemos. “El somriure d'un país el podríem tenir si Pablo hagués dit que 'sí' a Pedro”, ha tancat Marín en al·lusió al lema electoral dels de Pablo Iglesias.
“Veniu al vaixell, però la carta de navegació, el rumb i el timó els posarà Pedro Sánchez”, ha dit Iceta sobre els possibles pactes postelectorals. Iceta també ha esmentat el pacte de govern a l'Ajuntament de Barcelona entre Barcelona en Comú i el PSC com un exemple que “quan un vol un bon govern, necessita els socialistes”.