En el dia dels enamorats, del sol i el bon temps, de les roses i la lectura, és difícil no sucumbir a la descompressió i als passejos despreocupats per les rambles de qualsevol municipi català. Però n'hi ha que, tot i la temptació, han aconseguit mantenir la tensió de les reivindicacions socials, almenys durant una part de la jornada. Alguns col·lectius, com els afectats per les preferents, no han volgut faltar a la seva marxa setmanal de cada dimarts pel centre de Barcelona; ââd'altres, com els treballadors de Catalunya Ràdio, han aprofitat la simbologia de la data per pressionar contra les reduccions salarials. La comunitat educativa tampoc no ha desaprofitat l'ocasió per armar-se amb roses grogues -el color contra les retallades en l'educació a Catalunya-, i qui no podia faltar a la cita era la marea roja, en defensa de la cultura. Tots ells, evidentment, sumats a la reivindicació intrínseca de Sant Jordi en defensa de la llengua, la cultura i la identitat catalanes.
Per Sant Jordi, un llibre retallat ...
Davant del Palau de la Virreina, just en plena Rambla de Barcelona, ââalguns dels integrants de la marea roja hi han plantat durant el matí la seva parada itinerant. Aquesta marea, amb la qual s'identifica el sector cultural, ha ocupat avui una part de les Rambles per denunciar davant els milers de vianants i curiosos “les retallades i sobretot la mala gestió política que ha patit el sector cultural”, cosa que, segons l'actor Manel Barceló, present durant la protesta, ha comportat una “degradació de la cultura que va més enllà del factor professional”.
La marea roja ha organitzat durant unes hores un 'photocall', pel qual han anat desfilant tots els ciutadans que volien fotografiar-se amb un lema que haguessin escrit a favor de la cultura. I s'han fet també lectures en públic. Però l'acció més impactant ha estat potser el repartiment de llibres retallats a les personalitats que passaven prop de la seva parada. “Llibres retallats”, repeteix Barceló, “a tots ens feia mal!”.
La marea roja és un moviment que aglutina tots els sectors culturals, no només en defensa dels gremis, sinó a favor d'un “replantejament de la cultura, d'una revisió de què hem fet malament”, reflexiona Barceló. En la seva opinió, alguna cosa falla quan la ciutadania veu les retallades en sanitat i educació com quelcom que l'afecta però no passa el mateix amb dràstica pujada de l'IVA a la cultura, per exemple. “Hem debatre el paper que ens correspon en una societat que viu un atracament a mà armada”, sentencia Barceló.
... I una rosa groga
La comunitat educativa ja va anunciar que faria escoltar les seves reivindicacions durant aquesta jornada, i així ha estat en multitud d'escoles catalanes, en el marc d'una setmana de lluita contra les retallades en educació i contra la LOMCE. Per exemple, a l'escola Xarau de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), les famílies han organitzat un taller de roses de paper grogues -el color de la defensa de l'educació pública-, que utilitzaran demà passat en una marxa abans de tancar-se a dormir al centre, ja que de cara a dijous hi ha prevista la convocatòria estatal Pren el teu centre.
El col·legi Xarau és un dels més afectats pels ajustos, ja que forma part dels set centres d'educació primària que hauran de tancar progressivament en els propers anys. La consellera d'Ensenyament va dir recentment que les protestes contra les retallades haurien de quedar-se a les portes dels centres, però Eva Ramon, presidenta de l'AMPA, replica que “els nens són els primers afectats i els que primer pregunten què està passant”.
El convocant de la setmana de lluita, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), va assegurar que hi hauria unes 400 petites accions a tot el territori durant el “Sant Jordi reivindicatiu”, encara que ha estat impossible de comptabilitzar-les. L'anomenada 'setmana groga' conclourà el diumenge amb una manifestació unitària del sector públic.
Els universitaris, menys presents
Malgrat la situació convulsa que viuen les universitats catalanes, sobretot les de Barcelona, ââals estudiants no se'ls ha vist per la Rambla de la capital catalana. Només a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la més asfixiada pels deutes i, en conseqüència, la més afectada per les retallades, s'han convocat algunes concentracions. La més multitudinària ha estat a les portes de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB), ââal cèntric carrer Urgell. Uns 400 estudiants i docents s'han concentrat durant un quart d'hora per un doble motiu: “denunciar els acomiadaments de personal administratiu i de professors associats -en total, més de 300-, i la pujada del preu de les matrícules”, que a Catalunya ha estat d'un 66%, segons ha resumit Sergi Fillet, membre del comitè d'empresa de la universitat.
També hi ha hagut un dinar popular al rectorat de la UPC, que ja porta gairebé 15 dies ocupat per interins que, si res no canvia, es quedaran sense feina a partir de l'1 de maig. Per això els treballadors de la Politècnica, més que mobilitzar-se avui, han preferit reservar-se per demà, quan es constitueix el nou Consell de Govern de la universitat, i per als dies 25 i 26, dues jornades de vaga seguides a la universitat. La pressió durant aquests dies és potser una de les poques cartes que els queden per forçar el rector a fer marxa enrere.
Vaga àmpliament secundada a Catalunya Ràdio
Un 90% de la plantilla de Catalunya Ràdio, l'emissora pública catalana, ha secundat avui, segons els sindicats, una jornada de vaga que havia de servir per forçar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -ens que aglutina la ràdio i també TV3- a replantejar-se la retallada salarial als treballadors. Un ajust que des del comitè d'empresa denuncien que afecta els sous més baixos i queda suavitzat en el cas dels més elevats.
Uns 150 empleats s'han manifestat aquest matí des de la seu de Catalunya Ràdio fins a la de la CCMA, per la zona alta de Barcelona, ââi aquesta tarda emeten des de les 16 h una programació “reivindicativa” des del Col·legi de Periodistes i per internet.
Els ànims estaven encesos entre els treballadors aquest matí a causa de la publicació ahir dels sous de tota la Corporació. Malgrat la satisfacció de veure finalment quant cobren els directius de l'organisme -alguns més de 100.000 euros anuals, amb el director de TV3 al capdavant-, des del comitè d'empresa denuncien que s'han difós unes retribucions dels treballadors més elevades del que són, per la inclusió de plusos i variables.
Els afectats per les preferents no falten a la cita
Per últim, els qui no han volgut faltar a la seva cita setmanal amb la Rambla de Barcelona han estat els afectats per les preferents de Barcelona, ââagrupats al voltant de la plataforma Estafats per la Banca. Això sí, en lloc de desfilar pel mig de l'abarrotat passeig ho fan pel lateral, a petició la Guàrdia Urbana. Des del febrer del 2012 els afectats per aquest escàndol financer ocupen els carrers de la ciutat cada dimarts, des de la Borsa de Barcelona fins a la Plaça Sant Jaume. “Ens van demanar que avui no ho féssim però precisament Sant Jordi és una gran oportunitat: hi haurà milers de persones a les quals repartir octavetes i tots diran 'mira, aquests són els que lluiten per recuperar els diners que els han robat', argumenta Roque Borràs, portaveu del col·lectiu.
Si tot segueix segons el previst, els afectats sortiran a mitja tarda de la Borsa per dirigir-se a les portes de la seu de Bankia, a plaça de Catalunya, on duran a terme la seva principal acció. Acostumen a ser un centenar, la majoria fins ara perjudicats per preferents i deute subordinat de La Caixa, Catalunya Caixa i altres entitats actualment fusionades en Bankia.