En la batalla que lliuren Ciutadans i Podem per arribar a la tercera i fins i tot la segona posició en les generals del 20-D, l'escenari català s'ha convertit en crucial per l'estratègia de tots dos. Catalunya és el territori on els emergents tenen més possibilitats de fer-se amb la primera posició, una situació que donaria al guanyador no només un triomf moral sinó una important porció del suculent pastís de 47 diputats que es reparteixen a la comunitat, la segona en nombre de diputats per darrere d'Andalusia.
La gran aspiració dels emergents és sobrepassar el bipartisme tradicional, una tasca que se'ls està fent difícil en el panorama estatal però que ja han aconseguit en altres cites electorals a Catalunya. Mentre que PSC i PP han retrocedit dràsticament en els últims anys en la comunitat catalana, tant a les municipals com a les passades autonòmiques les marques emergents van demostrar bona forma. Així, candidatures on Podem participava van obtenir l'alcaldia de Barcelona o Badalona, i els de Rivera es van consolidar el 27-S com la formació més important de l'oposició, amb 25 diputats davant els 16 del PSC i els 11 del PP.
Les últimes enquestes van més enllà i reflecteixen que en aquestes generals els emergents també tindrien a l'abast vèncer sobre els partits independentistes. Segons els sondejos, DiL i ERC podrien repartir-se al voltant de 18 diputats a Catalunya, mentre que En Comú Podem i Ciutadans aspirarien a entre 10 i 11 i 9-10, respectivament. Les diferències són mínimes, però la puixança dels emergents a Catalunya és tal que els independentistes han passat a l'atac frontal contra ells en la recta final de campanya.
Iglesias a l'Hospitalet, Colau a Madrid
Fruit d'aquesta situació favorable és la decidida aposta d'Iglesias per la comunitat catalana, que el líder de Podem ha visitat 2 cops per donar suport a la seva candidatura germana d'En Comú Podem. Xavier Domènech ha rebut el recolzament d'Iglesias i Colau en els actes de l'Hospitalet i Badalona, mentre que el presidenciable ha acudit a dos fòrums en solitari.
No menys important que la presència del candidat de Podem a Catalunya és la de Colau als mítings de la formació a la resta d'Espanya. La presència de la líder de Barcelona en Comú dibuixa el mapa en el qual Podem té posades les seves aspiracions. A nivell estatal, grans capitals com Madrid i València, una ciutat on Colau tancarà la campanya acompanyant Iglesias. A Catalunya, antics feus del PSC, com Badalona, l'Hospitalet i Nou Barris, on la prioritat dels de Domènech és no cedir ni un pam davant l'empenta de Rivera.
Nou Barris és un enclavament representatiu en la lluita cos a cos entre tots dos partits. El districte obrer de tradicional vot socialista va actuar com a fonament de la victòria de Colau a les municipals barcelonines, mentre que en les passades autonòmiques va ser l'únic districte de la capital a decantar-se majoritàriament per Ciutadans, on Arrimadas va guanyar per 5.000 vots a Junts pel Sí. Una cosa similar va passar a Badalona, on en les municipals la marca de Podem va quedar segona, el que li va permetre accedir a l'alcaldia, mentre el 27-S Ciutadans va guanyar la batalla dels emergents col·locant-se en tercera posició.
L'alcaldessa ha estat a més el més visible ariet de Podem contra Ciutadans. “Renteu-vos la boca abans de dir sí que es pot”, ha etzibat Colau a Rivera al míting de Madrid, després d'acusar-los de ser el recanvi del PP i de no haver “lluitat al carrer”. A Ciutadans van respondre per boca del seu candidat català, Juan Carlos Girauta, que va acusar Podem de coalitzar-se amb “els amics d'ETA” i a Colau de “viure de les subvencions públiques”.
Rivera delega en el seu feu
Ciutadans va triar Nou Barris com a escenari d'una de les dues visites de Rivera a Catalunya. Per a la segona, Tarragona, una altra de les ciutats on la formació ha obtingut millors resultats durant la seva marxa catalana. L'únic aspirant català a la presidència ha optat pels mítings en terreny segur i per una presència discreta a la seva terra, havent fiat la conservació del feu al número u Juan Carlos Girauta i a la líder autonòmica Inés Arrimadas, en el seu paper de cap de la oposició.
Ciutadans aspira a repetir l'esquema tradicional del vot dual a Catalunya mitjançant el qual el PSC aconseguia el segon lloc a les autonòmiques i el primer a les generals. A diferència de Podem, per als quals l'escó a Lleida sembla complicat, els de Rivera aspiren a ser l'única formació estatal que obtingui representants a les quatre províncies catalanes. Però això no els serà suficient per quedar primers. La formació haurà de tornar a demostrar el seu domini a la província de Barcelona, on es reparteixen 31 dels 47 seients, i on els taronges aspiren a emportar-se'n més de 6.
La victòria entre els emergents tornarà a decantar-se en la corona metropolitana, depenent de si aquesta es comporta com a les eleccions municipals o com a les autonòmiques. A diferència d'aquells comicis, Podem compta en aquesta ocasió amb el suport de l'alcaldessa de Barcelona, un factor que podria empènyer la balança definitivament del costat dels morats.