La idea d'una candidatura autonòmica de Colau tensa les relacions entre Podem i En Comú

Podem empeny la idea que Ada Colau acabi per convertir-se en candidata a la Generalitat, en cas que les eleccions catalanes hagin de repetir-se. El mateix Pablo Iglesias es va referir aquest diumenge a l'alcaldessa de Barcelona com “la presidenta moral de Catalunya”. Les paraules del líder de Podem, en principi elogioses, han caigut com una galleda d'aigua freda en el si d'En Comú des d'on ja responen que la “projecció política” de l'exportaveu de la PAH es podria estendre “molt més enllà de Catalunya”.

El que molesta a la formació liderada per Colau és que Podem s'atribueixi la gestió dels temps i de patrimoni polític que no li són propis. Així ho assenyalen fonts pròximes a l'alcaldessa de Barcelona, consultades per eldiario.es. Des d'aquest entorn es comença a respondre amb una altra idea: Colau podria tenir el seu següent capítol polític a Madrid i no necessàriament a Barcelona. La idea comporta una mena d'amenaça per Iglesias a qui se li està advertint que la seva actual aliada podria acabar convertint-se en una rival política disputant el mateix espai electoral, si l'escenari de repetició electoral s'estén a les generals.

La formació d'Iglesias va obtenir en les eleccions catalanes un resultat molt per sota de les seves expectatives. El seu candidat, Lluís Rabell, no va trobar la manera de vertebrar un discurs propi. L'excessiva presència de la direcció de Podem en els principals mítings tampoc li va permetre trobar el protagonisme que Pablo Iglesias i Íñigo Errejón li van arrabassar. La gestió d'aquella campanya va provocar la dimissió de la secretària general de Podem Catalunya, Gemma Ubasart. Ara, davant la possibilitat de noves eleccions, ja ningú parla de Rabell a Podem i totes les mirades s'han dipositat en l'alcaldessa de Barcelona.

El diputat electe i portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, creu que la “projecció política” de l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va “molt més enllà” de la capital catalana i no ha descartat que pugui encapçalar una candidatura de confluència si es repeteixen les eleccions autonòmiques a Catalunya. No obstant això, obre el marge de possibilitats molt més enllà: “A Colau la veig protagonitzant canvis a tots els nivells possibles. La projecció de l'Ada va molt enllà de Barcelona i de Catalunya. Es projecta també cap a Europa i pot fer fantàsticament bé tot el que es proposi”.

El dirigent d'En Comú Podem ha recordat que la decisió sobre aquest debat és de la pròpia Barcelona en Comú, que també haurà de decidir sobre la possibilitat de mantenir la seva aliança si es celebren noves eleccions a Catalunya. “Els subjectes que van protagonitzar la confluència En Comú Podem, que va ser guanyadora amb molt poc temps i és una alternativa de país, hauran d'iniciar un debat intern i seran ells qui decideixin”, ha reafirmat.

Sobre els debats que s'obrin a partir d'ara, ha matisat que han de ser “ràpids però intensos i molt democràtics”. Preguntat sobre si aquests debats podrien tenir en compte sumar a nous actors com la CUP, el líder d'En Comú Podem ha afirmat que de moment no es plantegen aquest escenari. “La CUP acaba de protagonitzar una decisió molt important en la seva història. Hem de veure què passa en els propers dies. Aquest escenari com a tal no està plantejat”, ha insistit.

Grups propis de les candidatures de confluència

Els dotze diputats electes d'En Comú Podem han acudit aquest dilluns al Congrés per recollir les seves actes de diputats, convençuts que formaran un grup propi. Sobre la possibilitat de recolzar un hipotètic govern del PSOE, han deixat clar que passa per la premissa que els de Pedro Sánchez acceptin la celebració del referèndum a Catalunya, que consideren “irrenunciable”.

Les altres candidatures de confluència que van optar a les generals vinculades a Podem, com a Galícia (En Marea) o a la Comunitat Valenciana (Compromís-Podem), també aspiren a aconseguir grup propi. “La coralitat en democràcia no és dolenta”. “Aquesta idea que la governabilitat es garanteix amb pocs subjectes és el passat. El futur es diu pluralitat, es diu coralitat, es diu poder parlar de tot i que puguin parlar tots. Qui no assumeixi el futur, qui no assumeixi això, morirà per tancar els ulls”, ha manifestat també Domènech.

El dirigent d'En Comú Podem ha assegurat que els eixos que marcaran el seu treball al Congrés, al costat de la defensa de la plurinacionalitat i aquest referèndum a Catalunya, seran “la lluita contra la desigualtat, i acabar amb la corrupció i amb les portes giratòries”.