La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

La precampanya d'Iglesias comença per Catalunya

De les candidatures que van concórrer el 20 de desembre sota la marca de Podemos, la més reeixida va ser la catalana. En Comú Podem no només va ser l'única que va guanyar les eleccions en escons en la seva comunitat, sinó que a més va proporcionar al grup gairebé un de cada cinc vots obtinguts. Amb aquestes dades, no és d'estranyar que el mateix dia que Iglesias donava per trencades les negociacions després de la primera taula a tres amb PSOE i Ciutadanos, en el matí de divendres, a la tarda es dirigís a Barcelona.

Iglesias ha començat aquest cap de setmana la precampanya d'unes eleccions que semblen inevitables i ho ha fet a Catalunya, el lloc on el seu partit pot apuntalar l'anhelat sorpasso sobre el PSOE. Per a això, Iglesias va mostrar després de la reunió amb Puigdemont la seva cara més compromesa amb el referèndum sobre la independència en els últims 100 dies. A Podemos ha calat la idea que la defensa sense embuts del dret a decidir és clau per disputar el lideratge del procés a els partits independentistes i guanyar les eleccions a Catalunya. En la mateixa línia, el líder de Podem no es va abstenir de recordar que tant ERC com CDC han tornat a plantejar vies alternatives a la unilateralitat del 27-S.

Si bé la reivindicació del referèndum és necessària per guanyar les eleccions a Catalunya, deixar clar que aquesta no ha estat l'única trava en el pacte amb el PSOE és una condició per no perdre a la resta d'Espanya. En el seu periple català, Iglesias s'ha afanyat a deixar clar que el referèndum d'independència no va ser un dels assumptes tractats en la reunió a tres de divendres passat. “No es va parlar del referèndum”, ha assegurat Iglesias aquest dilluns als micròfons de RAC-1, on ha aprofitat l'ocasió per pressionar sobre el PSC, assegurant que la fórmula que proposa En comú Podem “recupera” la proposta del PSC de fa dos anys sobre el referèndum pactat.

Consolidar la confluència

Fer-se amb el lideratge del referèndum és una de les dues principals bases de Podemos per conservar els resultats de Catalunya, o fins i tot per millorar-los, d'acord amb els pronòstics de les últimes enquestes. L'altra és la confluència. Al fet d'assegurar aquesta segona es va dedicar el dissabte el líder de Podemos. Primer amb un acte al costat dels cercles al qual va acudir amb el nou secretari d'organització, Pablo Echenique.

La trobada es produeix en ple de debat sobre les primàries de la formació i en un moment en què les aigües baixen especialment revoltes entre les tres candidatures que ja s'han postulat per dirigir l'organització. Les diferències entre elles són de tres tipus: friccions personals, sobre el plantejament organitzatiu i sobre el seu paper en un futur partit d'àmbit català liderat per Colau. La direcció estatal de Podemos aspira al fet que aquesta lluita entre candidatures no erosioni la base social del partit, que competeix per un espai molt fragmentat entre les diferents formacions de l'esquerra catalana.

Per a Iglesias l'objectiu respecte a Podem és doble. D'una banda, convertir al seu aparell català en un dels motors de les confluències que vindran a Catalunya. D'altra, aconseguir que el debat sobre el nou partit de Colau, al qual ell dóna suport en línies generals, no li posi la traveta a la candidatura d'En comú Podem, a la que necessita en plenes facultats per ampliar encara més el marge de la victòria sobre la resta de candidatures en una eventual repetició electoral.

Tancant una agenda carregada hi havia l'assemblea general d'ICV, un partit clau en la configuració de la confluència catalana. És ICV qui ha donat l'estructura electoral a les diferents candidatures de Colau i Iglesias a Catalunya, un avantatge competitiu real respecte a d'altres territoris. En aquesta cita, a més dels líders d'ICV, també es va trobar amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra. La foto amb elles és una perfecta imatge de la confluència plurinacional que vol fer servir Podemos com a carta de presentació.