Ada Colau ha de resoldre aquest dilluns un interrogant més relacionat amb el procés. Adherir-se, o no, a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), una de les plataformes més importants i actives que treballen a favor de la sobirania de Catalunya, juntament amb l'ANC i Òmnium Cultural. I, faci el que faci l'alcaldessa de la capital catalana, la crítica està garantida per qualsevol dels dos fronts, l'independentista i l'unionista. Davant d'aquesta tessitura, els 11 regidors de Barcelona en Comú està previst que optin per l'abstenció en el ple sol·licitat per CiU, ERC i la CUP i que tindrà lloc aquest dilluns, la mateixa setmana en què Catalunya celebra la seva Diada Nacional.
En declaracions davant els mitjans de comunicació, Colau ha recordat aquesta setmana que el seu programa electoral recollia el compromís de convocar una consulta perquè fossin els ciutadans els que es pronunciessin sobre l'adhesió a l'AMI. “El que compta no és què opinen individualment 11 regidors, sinó que opinen els veïns de Barcelona”. Un relat en clau democràtica que és el que millor li ha servit a l'alcaldessa fins ara per abordar el debat nacional. En aquesta ocasió, Colau va tornar a insistir que BComú és “una candidatura municipalista i plural, formada per independentistes, federalistes i persones de diverses sensibilitats”.
Perquè l'adhesió de Barcelona a l'AMI prosperés són necessaris 21 regidors, o el que és el mateix, la majoria absoluta del consistori, format per 41 regidors. Ara mateix, i si no hi ha un canvi poc probable en les pròximes hores, només sumarien a favor del “sí” nou dels 10 regidors de Convergència –i és que Sònia Recasens, l'única regidora d'Unió s’abstindrà—, els cinc d’ERC i els tres de la CUP. Una altra opció, que ja va sonar durant el mes de juliol entre les files d'ERC i la CUP, és que Barcelona se sumi a l'AMI com a “ciutat amiga”, una solució salomònica que no requereix de majoria absoluta del ple.
El debat sobre l'adhesió a l'AMI, com a mínim, ha complert part de les pretensions de CDC, ERC i la CUP, que buscaven un posicionament clar dels de Colau davant la independència. Fonts d’ERC i la CUP expliquen que “pressionaran fins a l’últim moment” a BComú perquè doni llibertat de vot als seus regidors. Una maniobra que ha incomodat a l’equip de govern, que ha criticat els grups municipals independentistes per haver forçat aquest ple “amb precipitació en un context electoral” abans de la Diada i del 27-S. També des de Ciutadans, PSC i PP -els tres grups que votaran en contra de la proposta- s'ha fet servir el debat per carregar contra Colau, en aquest cas per “cedir” davant els postulats independentistes.
El ple arriba una setmana després que Colau anunciés que no participaria a la manifestació de la Meridiana durant la Diada. Una decisió que va justificar des d'una perspectiva institucional, argumentant que la celebració de l'11 de setembre d'aquest any fa “referència explícita” a la convocatòria electoral del 27-S. L'alcaldessa, si bé va defensar la legitimitat de la Via Lliure -i es va prestar a rebre els organitzadors-, va insistir en la necessitat de separar el seu paper institucional d'una manifestació “amb clares referències electorals”, encara que va negar que li semblés una mobilització “partidista”.