El PSC ratifica el seu 'no' a Rajoy i els seus set diputats trencaran la disciplina de vot del PSOE

La decisió estava presa i només calia que el Consell Nacional la ratifiqués. Així ha passat aquest dimarts a la tarda, quan el màxim òrgan de decisió entre congressos del PSC ha ratificat el 'no' dels seus set diputats al Congrés a la investidura de Mariano Rajoy, tant en la primera com en la segona votació. Com a conseqüència, els diputats socialistes catalans trencaran la disciplina de vot del PSOE.

La secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, ho ha anunciat aquest dimarts, a la roda de premsa posterior al Consell Nacional i després de mantenir una reunió amb els set diputats. Entre els socialistes catalans el consens a favor del 'no' és total, i així s'ha demostrat en la votació, on dels 242 assistents, 241 han votat a favor de la proposta de la direcció. Respecte el PSOE, els membres del Consell han reclamat “seguir caminant junts”.

“Hem de ser conscients que la nostra decisió entra en contradicció directa amb el que va decidir el Comitè Federal del PSOE”, ha advertit Iceta en el discurs amb què ha obert la reunió. La direcció del PSC volia assegurar-se que tothom entengués que la decisió, amb força probabilitat, desencadenarà conseqüències. Assumeixen, d'entrada, les possibles sancions que el PSOE pugui imposar-los, que van des d'una multa de 600 euros fins a l'expulsió del grup. Però no només això. “Siguem conscients d'això perquè, deixem-ho clar, dues parts no desenvolupen un projecte comú si una de les parts no vol”, ha explicat el primer secretari.

Amb la decisió final d'aquest dimarts, que ve a confirmar la postura defensada per Iceta tant en públic com en l'últim Comitè Federal del PSOE diumenge passat, el PSC trencarà la disciplina de vot del grup parlamentari i posarà negre sobre blanc el distanciament entre els dos partits. La crisi entre les formacions socialistes catalana i espanyola és profunda, tot i que des de Catalunya s'han intentat calmar els ànims perquè es vol allunyar el fantasma de la ruptura. “Espero que passi el que passi puguem seguir compartint amb el PSOE un projecte federal per a Espanya. No m'agradaria donar aquesta satisfacció ni als immobilistes ni als independentistes”, s'ha limitat a desitjar Iceta.

Més foscos són els senyals que arriben des de Ferraz. La gestora que ha agafat les regnes després de la sortida de l'exsecretari general, Pedro Sánchez, ha intentat fins a última hora que el PSC es plegués a la decisió presa diumenge passat, al·legant que després de participar de la votació i d'haver-la perdut, el PSC havia d'assumir la posició majoritària. Davant el seu rebuig, anunciat, diversos barons i veus de pes en el PSOE han assenyalat el camí de les mesures dràstiques, com replantejar-se el marc de relacions entre tots dos.

Aquest és un dels escenaris que estudien els socialistes catalans, que asseguren que assumiran qualsevol conseqüència que tingui el seu desobediència, tot i que no amaguen que haurien preferit que no en tingués cap. “Sabeu que mai he estat partidari de revisar el Protocol d'Unitat”, ha explicat Iceta. “En general, no sóc molt partidari de canviar coses si no es garanteix millorar-les”.

El marc de relacions, ha explicat, està incorporat en els estatuts de tots dos partits, de manera que qualsevol canvi hauria de ser decidit en un Congrés. Aquesta és una carta per al PSC, que aspira que en una futura cita d'aquest tipus al PSOE no es repeteixin els actuals contrapesos. De qualsevol manera, esperen no haver d'arribar a això doncs, com el document aprovat aquest dimarts indica, el PSC espera del PSOE “capacitat d'acceptar les diferències i de gestionar les discrepàncies”.

Tement la decisió que aquest dimarts ha adoptat el PSC, Javier Fernández, president de la gestora, ha contribuït també a calmar els ànims entre les dues formacions. Fernández ha assegurat que no pensa en càstigs per als diputats díscols i que, en el cas del PSC, caldrà “parlar” amb ells i veure com se soluciona la situació.