Independentistes i comuns, representats al Parlament pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Lluís Rabell, han buscat aquest dimecres encaixar les posicions entre els dos blocs en un ball en el qual els passos no es han acabat de coordinar. Rabell ha obert el debat durant la sessió de control trucant el president a “refer la majoria” al voltant del referèndum, després que les tesis sobiranistes hagin guanyat les generals en la candidatura d'En Comú Podem.
“Aquestes eleccions les ha guanyat l'espai que representem i que aposta decididament pel dret d'autodeterminació”, ha assegurat Rabell, trucant a tornar a la via del referèndum com a única forma de “desembussar” la situació política catalana. El president de la Generalitat ha respost assenyalant els resultats més enllà de Catalunya per assegurar que, malgrat haver-hi una majoria de diputats a Catalunya que estarien d'acord amb un govern alternatiu al de Mariano Rajoy, tot apunta que finalment es reeditarà el govern del PP. “I per dificultats insuperables, fer un referèndum pactat amb Rajoy”, ha destacat Puigdemont.
Per això, el president ha cridat a CSQEP i l'espai d'En Comú Podem a buscar “espais de coincidència” per actuar en conseqüència dels resultats electorals. “Hem de fer una reflexió de país, a la qual convido que se sumin, per poder exercir el dret a decidir”, ha estès la mà Puigdemont, animant al grup de Podem, ICV i EUiA a abandonar la via pactada del referèndum.
Rabell, però, “seguirà bregant”, segons ha afirmat, “perquè es pugui formar un govern de progrés”. El líder de CSQEP ha considerat que, si bé el referèndum pactat és difícil, el full de ruta dels independentistes és impossible. “Quina és l'alternativa que ens ofereix?”, li ha qüestionat. Per al seu grup, la via és refer el consens sobiranista al voltant del referèndum.
Puigdemont: “Hem d'anar-nos-en com més aviat millor”
Malgrat a la crida al consens sobiranista, el president ha mostrat la fermesa independentista del seu Govern. Aprofitant el debat posterior a la sessió de control, sobre la destitució del director d'Antifrau per l'escàndol de la fabricació de casos de corrupció al costat del ministre Fernández Díaz, Puigdemont ha assegurat: “Hem d'anar-nos-en com més aviat d'un estat que actua així” .
Per Puigdemont el cas d'Antifrau és “un dels escàndols més greus de la democràcia”, i ha posat en contrast l'actuació de l'Estat en el cas del 9-N, pel qual Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau s'encaminen cap a un judici per desobediència i malversació, contra l'actuació de la majoria dels diputats del Congrés en el cas de Alfonso, que s'han negat a reclamar la compareixença del ministre Fernández Díaz davant la Diputació Permanent.