Un Govern digne d'admirar però del què han caigut tres consellers. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha omplert d'elogis aquest dimarts als tres consellers que van cessar del càrrec la setmana passada i ha esquivat –de fet, ni ha esmentat– els diferents motius polítics que van portar a abandonar l'executiu català a Neus Munté, Meritxell Ruiz, Jordi Jané i al secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, tots del PDECat.
En contrast amb els vint minuts de compareixença de Puigdemont sobre el cessament de l'exconseller Jordi Baiget, aquest dimecres el president ha estat més d'una hora al faristol del Parlament. Ha lloat els consellers cessats i ha basat la major part del seu discurs a llegir les diferents mesures impulsades pels antics responsables de Presidència, Ensenyament i Interior.
“Els consellers han prestat un servei exemplar al país”, ha dit Puigdemont, i ha avisat als nous consellers, Jordi Turull, Clara Ponsatí i Joaquim Forn, que hauran de fer front a l'“ofensiva per terra, mar i aire” de l'Estat de cara al referèndum. “L'estat espanyol fa servir tots els instruments, els lícits i els il·lícits”, ha advertit el president.
Tal com va fer a la roda de premsa on va anunciar els canvis a l'Executiu, Puigdemont no ha fet esment als motius polítics de l'última crisi de Govern, que tenen el seu origen en la introducció del referèndum en el full de ruta sobiranista. Entre ells hi ha el de no voler assumir la resposta de l'Estat en forma d'eventual pèrdua de patrimoni personal o discrepàncies sobre l'estratègia cap a l'1-O. En qualsevol cas, els nous consellers sí que estan disposats a anar fins al final amb el referèndum.
L'oposició carrega contra Puigdemont
Els grups sí que han vist clar, al contrari que Puigdemont, que els canvis en el Govern estan relacionats amb la recta final cap al referèndum. La líder de l'oposició, Inés Arrimadas (Ciutadans), ha retret a Puigdemont la paradoxa d'haver omplert d'elogis als consellers cessats i que, malgrat la seva bona tasca, ja no formin part del Govern.
“Ho han fet tan bé que com a premi els ha cessat”, ha ironitzat Arrimadas, que ha considerat que els canvis al Govern demostren que l'interès de l'Executiu no està en “gestionar bé”, sinó en “tenir peons del Procés”.
Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha dit que Puigdemont “com més s'explica, menys se l'entén”, i ha lamentat el cessament, especialment, dels consellers Neus Munté i Jordi Jané. “Si en el que han de fer ara no hi cap una persona com Neus Munté, haurien de pensar-s'ho bé”, ha dit.
Des de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell ha considerat la crisi de Govern com una “fugida cap endavant” que denota la “debilitat” de l'executiu català. També ha indicat que la crisi és un reflex d'una “sensació de descomposició política”, pel que ha pronosticat unes noves eleccions autonòmiques aviat.
Per part del PP, Xavier García Albiol ha comparat la crisi de Govern i els consellers cessats –“víctimes setmanals del radicalisme de Puigdemont”– amb l'antiga Unió Soviètica. “És com a l'URSS: allà no se cessava a ningú, als qui es purgava, simplement dimitien i eren enviats a Sibèria. Vostès no els envien a Sibèria, però els envien a casa”, ha asseverat, abans de titllar a Puigdemont de “troll” pels seus comentaris a Twitter.
La diputada de la CUP, Anna Gabriel, s'ha mostrat desconfiada sobre si els nous consellers giren cap a polítiques més feministes o puguin dissoldre els concerts educatius amb escoles d'elit. “Només tenim en comú fer un referèndum l'1 d'octubre i demanem als nous consellers que ho garanteixin. Que el Govern posi les urnes i la gent posarem la resta”, ha reclamat.