El jutge de l'Audiència Nacional que investiga la família Pujol ha citat a declarar com a testimonis a tres exalts càrrecs de la Generalitat per interrogar-los sobre les presumptes comissions pagades per la banca pel rendiment de les nòmines d'empleats públics que ha denunciat un exdirectiu financer.
En un acte, a què ha tingut accés Efe, el jutge José de la Mata cita per al proper 13 de juny a vuit nous testimonis, entre ells l'exdirector de Ferrocarrils de la Generalitat Antonio Herce -condemnat a quatre anys de presó per malversar fons d'aquesta empresa pública-, l'exgerent de l'Incasòl Antoni Paradell i l'exdirector general del Departament d'Hisenda Francesc Xavier Ruiz del Portal.
Els nous testimonis seran interrogats pel jutge arran de la denúncia d'un exdirectiu del Banc Natwest que va relatar davant la Policia Nacional una “operativa” per la qual les entitats bancàries pagaven “aguinaldos” en efectiu a la família Pujol i a exalts càrrecs de la Generalitat pels beneficis que obtenien de gestionar les nòmines d'empleats públics.
El jutge José de la Mata va demanar a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) que prengués declaració a l'exdirectiu de Natwest, després de rebre un escrit en el qual aquest li comunicava que tenia informació sobre les presumptes irregularitats que van permetre als Pujol amassar la seva fortuna.
En la seva declaració davant la policia, l'exbanquer ha denunciat que, entre els anys 1987 a 1995, existien acords entre entitats bancàries i organismes públics per gestionar les nòmines dels empleats de l'administració i, a canvi, pagar un percentatge de comissió pels beneficis obtinguts.
Aquestes suposades comissions, segons el relat de l'exdirectiu bancari, es repartien entre “aguinaldos” per exalts càrrecs i pagaments en efectiu a diferents “despatxos”, entre ells les oficines que Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, té al carrer Ganduxer de Barcelona.
L'exdirectiu ha precisat que aquestes comissions corresponien a un percentatge dels beneficis que obtenien les entitats financeres per la cessió de les assegurances socials dels funcionaris, de l'IRPF i de saldos anomenats “ociosos”, en una pràctica que també mantenien amb grans empreses.
Aquests saldos “ociosos”, recorda en el seu acte el jutge De la Mata, derivaven de les recaptacions dels pagaments d'empreses i funcionaris públics que havien d'abonar a la Seguretat Social i a Hisenda, però que es mantenien a l'entitat bancària durant un llarg període de temps, el que els reportava beneficis.
Entre els exalts càrrecs que De la Mata ha citat a declarar com a testimonis figura Antoni Herce, que el 2011 va ser condemnat a quatre anys de presó per malversar 2,7 milions d'euros mitjançant la creació d'un milionari pla de pensions per a exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat, del qual ell mateix es va beneficiar.
També el proper 13 de juny, el jutge vol interrogar com a testimonis dos exdirectius que van succeir al denunciant al capdavant de l'oficina central de Natwest a Barcelona, així com a una extresorera de l'Institut català del sòl (Incasòl en les seves sigles en català) a l'època en què s'haurien pagat les comissions denunciades.
Un altre dels testimonis que el jutge cita per a aquest dia és José María Alibes, exgerent de l'empresa de promoció immobiliària de CCOO Habitatge Entorn, arran de la mateixa denúncia de l'exdirectiu, que va assegurar a la UDEF que en una ocasió li va escoltar confessar que havia pagat comissions al primogènit de Jordi Pujol.
El denunciant va precisar a la policia que havia coincidit amb Alibes en un dinar entre els anys 1997 i 1998, durant la seva etapa de director financer a l'empresa Procivesa -participada per l'Ajuntament de Barcelona en un 50%-, i que aquest havia comentat que havia de pagar un 5% de comissió a Jordi Pujol Ferrusola a canvi que la Generalitat li comprés un local comercial.
Per aquest motiu, el jutge de l'Audiència Nacional també ha citat a declarar com a testimoni al directiu que va substituir al denunciant en l'esmentada Procivesa.