Pujol s'excusa en el llegat del seu pare sense aportar documents

EUROPA PRESS

Barcelona —

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha citat aquest dimarts, en la seva declaració com a imputat davant la jutgessa, un suposat document manuscrit del seu pare en què li expressa la voluntat sobre el llegat que va deixar a la família del polític, però no ho ha aportat ni ha presentat cap documentació al respecte.

Segons han explicat a Europa Press fonts judicials, Pujol ha reiterat --a preguntes de la jutgessa i del fiscal-- que els fons ocults a l'estranger sense regularitzar més de 30 anys van provenir del llegat del pare, Florenci Pujol, com ja havia dit en la seva carta de confessió i després davant el Parlament.

En la seva declaració d'una mica més de dues hores, ha assegurat que no consta més documentació que aquesta perquè el pare va fer la fortuna en el seu moment de forma “il·legal” amb el canvi de divises; i també ha donat el nom de la persona de la seva confiança que ha gestionat aquest patrimoni a Andorra: Delfí Mateu, ja mort.

Sense que ningú a la sala li preguntés per això, Pujol ha assegurat per pròpia iniciativa que els fons ocultats a l'estranger no provenen de la corrupció ni de “l'erari públic” i ha insistit que es correspon amb aquest llegat que el pare va deixar a la seva esposa, Marta Ferrusola, i als seus fills, però no a ell per por de la seva activitat política.

Per això, sempre segons la seva versió, aquest suposat manuscrit es dirigeix a la seva dona i expressa la voluntat de Florenci Pujol sobre com distribuir el llegat entre els fills de l'expresident de la Generalitat; però, tampoc Marta Ferrusola ha presentat cap document i a més s'ha negat a declarar davant la jutge.

La suposada herència

Aquesta suposada herència del seu pare, que el 1980 quan la va deixar era de 140 milions de pessetes, es va multiplicar fins als 500 milions en l'actualitat, segons ell, gràcies a inversions financeres que la família ha fet a Andorra, on va estar gestionat per aquesta tercera persona: tampoc sobre això ha presentat documentació ni extractes bancaris.

Els fills de l'expresident es van assabentar que el seu avi els havia deixat aquest llegat el 1992 i durant uns anys es va encarregar de gestionar-lo el primogènit del matrimoni, Jordi Pujol Ferrusola, sempre segons la versió que el polític ha donat a la jutge; ha afegit que el seu pare no ho va fer constar en el testament precisament pel seu origen il·lícit.

Pujol ha insistit que van decidir no regularitzar aquests fons durant més de 30 anys per la por a la situació política, i referent a això fins i tot ha al·ludit a l'època en què l'expresident va estar a la presó per la seva oposició a la dictadura franquista.

A preguntes de la titular del Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, i del fiscal Alejandro Luzón --s'ha negat a contestar a l'acusació particular, exercida per Manos Limpias-- ha assegurat que no sap si el seu pare va tenir els diners en altres paradisos fiscals abans d'estar a Andorra i ha dit també que ell si que no té diners en altres països.

El president ha declarat la major part del temps en català i amb un traductor perquè el fiscal és de Madrid, encara que ja al final de l'interrogatori s'ha passat al castellà.

També han declarat, imputats per presumpte frau fiscal i blanqueig igual que el matrimoni, els seus tres fills Pere, Marta i Mireia, que durant unes dues hores en conjunt han corroborat la versió del seu pare sobre el llegat milionari.

Victòria Álvarez

Els fills del matrimoni han sortit passades les 15 hores de la tarda, tots per la mateixa porta i s'han separat mentre intentaven esquivar els periodistes que s'han amuntegat a les portes del jutjat; seus pares també s'han negat a atendre la premsa.

A la Ciutat de la Justícia ha aparegut per sorpresa Maria Victòria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, --que no està imputat en aquesta causa-- i ha estat acompanyada a les portes de la sala del secretari general de Mans Netes, Miguel Bernad.