Quatre històries personals de migrants i refugiats en la represa de L’AlternativaTV
Quatre persones que viuen a Barcelona i que hi han arribat en diverses circumstàncies i moments han explicat les seves vivències en el primer programa de L’AlternativaTV en la seva represa d’emissions, aquest divendres 3 de març.
Qui va assentar-se primer a Barcelona va ser Ousman Umar. Hi és del 2005 després d’un trajecte de 14.000 quilòmetres en el qual la seva vida va estar en perill en nombroses ocasions. Noor Alchick va arribar-hi el 2009 procedent de Síria a la recerca d’una ciutat amb una pressió menor per raons de gènere que la que patia a Damasc. Avui treballa, precisament, en qüestions de gènere a l’Institut d’Estudis de la Mediterrània (IEME). Paulina Kamburova es va llicenciar en Periodisme a la Universitat de Sofia, abans de buscar una major llibertat i expectatives de futur a Barcelona ara fa 13 anys. El darrer en arribar ha estat Luis Lázaro, colombià de 27 anys, que va deixar el seu país per les amenaces i agressions que rebia per la seva condició homosexual. Fa un any que ha demanat el dret d’asil.
El periodista i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Frederic Pahisa ha moderat la tertúlia en la qual han participat els quatre convidats i que ha començat amb una entrevista amb Ousman Umar. El trajecte que va fer, en el qual van morir moltes de les persones que l’acompanyaven, és pràcticament idèntic al que fan encara avui, 12 anys després, molts dels emigrants africans que intenten arribar a Europa després de creuar el desert del nord d’Àfrica i el mar Mediterrani. Umar ha denunciat el paper de les màfies de traficants de persones i ha afirmat que cal explicar els ciutadans que volen fer el mateix periple que ell els riscos als quals s’exposen i que la realitat que es troben aquí és més dura i difícil d’allò que imaginen.
El colombià Luis Lázaro ha coincidit en la idea que l’atenció que reben els refugiats és inferior a les expectatives que s’havien forjat en marxar del seu país. Lázaro es troba ara en la que s’anomena fase de l’acollida, en la qual ha de trobar un pis on viure però encara no pot treballar per fer front a la despesa que això representa, mentre que l’ajut oficial que rep és de 400 euros i escaig.
Paulina Kamburova comparteix les reivindicacions dels immigrants que reclamen un tracte digne. “La interculturalitat de Barcelona no es reflecteix en l’àmbit laboral”, ha denunciat. Ella mateixa va haver d’acceptar treballs precaris i abusos laborals quan va arribar ara fa 13 anys, pel fet de no disposar de la documentació que se li exigia.
El treball de Noor Alchick a l’IEME l’ha permès resoldre les seves necessitats mínimes de subsistència en una ciutat com Barcelona, des de la qual contempla com part de la seva família ha hagut de fugir de Síria, jugant-se la vida travessant el mar Egeu entre Turquia i Grècia, per acabar vivint a Alemanya. Alchick ha parlat de la situació al seu país, que fa més de cinc anys que és en guerra, i ha afirmat que “l’empoderament de les dones canviarà el món àrab i contribuirà a portar-hi la pau”.
La tertúlia, d’una hora de durada, ha estat organitzada per la Fundació Periodisme Plural, Solidaritat i Comunicació-SICOM, Alternativas Económicas, la revista Mongolia i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i s’ha celebrat a les instal·lacions i gràcies als serveis d’UAB Campus Media.
El proper programa de L’AlternativaTV es realitzarà el divendres 17 de març i tractarà del creixement de les forces polítiques d’extrema dreta i xenòfobes a Europa.