La rebel·lió dels municipis contra el deute 'il·legítim' s'estén
La moció pionera de l'Ajuntament de Badalona que declarava il·legítim part del seu deute ha donat idees a altres muncipis. Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei van adoptar la setmana passada mocions que recullen les mateixes peticions gràcies a la col·laboració amb la Plataforma per una Auditoria Ciutadana del Deute (PACD). Més municipis catalans es sumaran a la iniciativa a la tardor.
Els textos es refereixen als préstecs atorgats als ajuntaments en el marc del Pla de Pagament de Proveïdors 2012, impulsat pel govern de Mariano Rajoy. A Cerdanyola, la moció, impulsada per ICV, és idèntica a la que va ser aprovada a Badalona. En concret, el text critica que els bancs hagin cobrat a l'Ajuntament uns interessos del 5,54% mentre es finançaven a menys de l'1% i rebien diners públics. Per això, defineix com “il·legítims” els interessos pagats ja que constitueixen “un sobrecost molt elevat per al municipi”. A més, denuncia que l'obligació de pagar el deute a causa de la reforma constitucional - pactada pel PP i el PSOE - provoca “el patiment de la ciutadania”. “Sense aquesta obligatorietat, es podrien augmentar notablement les partides pressupostàries per ajudar les persones que més pateixen la crisi”, indica.
El text també insta el govern municipal a quantificar aquests interessos i emprendre les accions legals necessàries davant la justícia espanyola, europea o internacional per aconseguir “la nul·litat aquest deute il·legítim”.
A més dels elevats interessos, els promotors d'aquestes mocions critiquen les condicions mateixes en què es van posar en marxa aquests crèdits. A principis de 2012, el govern central va imposar el pagament de factures pendents als proveïdors d'ajuntaments. Els consistoris que no podien fer-ho eren obligats a adoptar un pla d'ajust acompanyat d'un crèdit bancari sense conèixer l'entitat ni la taxa d'interès. En el cas de Molins de Rei, va ascendir a 5,9%. Segons la PACD, l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), que va avalar aquests crèdits, podria haver finançat directament al Banc Central Europeu, cosa que hauria permès evitar la intermediació dels bancs i així rebaixar la taxa d'interessos.
La moció impulsada i aprovada per tots els partits a Molins de Rei va més enllà que la de Cerdanyola. Els partits amb representació a l'ajuntament van acordar l'elaboració d'una auditoria dels comptes municipals per determinar “la xifra total del deute il·legítim”. Aquest treball es farà amb la col·laboració de la PACD.
Es preveu que més municipis se sumin a aquesta iniciativa a la tardor. ICV ja ha indicat que presentarà textos en tots els municipis on té representació. D'altra banda, el ple de Molins de Rei es va comprometre a traslladar la seva moció a les associacions de municipis. “Ho valorem de manera molt positiva”, diu Javier Lechon, de la PACD. “Això li pot donar més visibilitat a la iniciativa i incitar més consistoris a sumar-se, fer-ho com a grup pot donar molta més força”, afegeix.
La PACD reclama des del 2011 una auditoria dels comptes públics, tant municipals com autonòmics i estatals, per determinar quina part del deute pot considerar-se com “il·legítima”. La PACD pren com a referència processos similars que van tenir lloc en alguns països d'Amèrica Llatina. A l'Equador, per exemple, l'auditoria del deute que va començar el 2007 amb l'arribada a la presidència de Rafael Correa va permetre renegociar gran part del deute extern del país. En tres anys, els equatorians van aconseguir una reducció del seu deute de prop de 4.000 milions de dòlars.