La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Llars “sanes” de fusta per a un turisme responsable a Barcelona

Pot semblar una moda passatgera, o potser un reclam més per als visitants d'altres parts del món; però els seus impulsors parlen, decididament, de “construcció ètica”. De moment, els veïns del barri del Poble-sec de Barcelona porten uns dies d'allò més entretinguts veient com s'erigeix, en temps rècord, el primer habitatge de fusta i plurifamiliar de l'Estat que s'aixeca en ple centre urbà.

“Ens sorprèn que en tan sols unes setmanes s'hagi construït un edifici sense patir les molèsties de les obres”, assenyalen dos avis d'aquest popular barri barceloní, acostumat als sorolls després de la urbanització de l'avinguda del Paral·lel, mentre les últimes peces de fusta sobrevolen els seus caps per aterrar, acuradament, en el lloc assenyalat. “Fem la construcció per mòduls prefabricats, això ens permet reduir moltíssim els residus i la runa del procés construccitiu, el temps d’execució, alhora que estalviem molèsties al veïnat”, subratlla una de les ànimes del projecte, l'arquitecte Sergi Barquet.

En un moment en què els veïns de Barcelona han dit “prou” a un turisme a qualsevol preu —fenomen creixent en aquest barri—, i amb la mirada posada en la proliferació de pisos turístics, legals i il·legals, des de la immobiliària Valuiz Invest SLU i el despatx d'arquitectura Betarq Group, han apostat per la fórmula inversa al que anomenen “banalització de la ciutat”. “Ens oposem al turisme de borratxera i a la massificació d'alguns barris, per això apostem per donar-li un valor ecològic i social a l'estada a la ciutat”, explica la promotora Mireia Valls, que conclou: “no fem res més que cases sanes per un turisme sensible”.

De moment, els interessats a adquirir alguns dels sis habitatges que sortiran d'aquest projecte són, tots, estrangers. “Ens trobem amb una demanda que ve de fora, però el preu final dels habitatges està en la mitjana de la ciutat, de manera que esperem que sigui interessant, també, per als veïns de la zona”. De fet, Valls sondeja aquests dies els agents veïnals del Poble-sec i els seus projectes artesanals amb l’objectiu d’obrir el projecte a possibles aportacions i sinèrgies.

Estalvi energètic

Estalvi energèticL'edifici, ubicat al carrer Magallanes, té 450 m2 construïts, distribuïts en 3 plantes que alberguen un total de sis habitatges amb una superfície que oscil·la entre els 40 i 65 m2, amb un o dos dormitoris. Per acreditar que la construcció s'està fent sota criteris sostenibles, disposarà del Certificat Verd del GBCe -Green Building Council Espanya-. Segons Barquet, tindrà una petjada ambiental molt inferior als edificis convencionals de la mateixa tipologia i volum, fet que la certificació verda reflectirà amb una qualificació molt alta: “esperem aconseguir quatre fulles”.

Una de les innovacions principals d'aquesta “casa passiva” –nom que reben aquest tipus de construccions perquè els materials són naturals i la fusta prové de boscos controlats– és el sistema constructiu per mòduls de fusta prefabricats, “en què la majoria dels materials utilitzats són locals i de baix impacte ambiental ”, assenyala Barquet. Aquest sistema constructiu -que va rebre el premi de Sostenibilitat i eficiència energètica en la primera edició del concurs Sustainable Building Entrepreunership- limita la quantitat de material desprès i accelera la fase de construcció, que pot estar resolta en menys de tres mesos, ja que les peces vénen fetes i controlades de taller.

Una altra de les virtuts serà l'estalvi energètic. “Esperem que el sistema d'aïllament tèrmic sigui tan eficient que en la major part de l'any no serà necessari recórrer a sistemes de climatització per obtenir un nivell adequat de confort”, subratlla Barquet, que posa en valor la fusta com a element constructiu, sempre i quan provingui de boscos controlats. En xifres concretes, s'espera una reducció de la demanda energètica d'un 50% en climatització i un 90% en el consum d'aigua calenta sanitària. El que es tradueix, a nivell de certificació energètica, en una “A”, també la màxima qualificació.

Altres precedents

Altres precedentsLa casa fusta del Poble-sec, si bé és la primera d'entramat lleuger –fusta 100% reciclable– no és la primera que concep fusta com a element base. Lleida va tenir el primer precedent i, la més alta, s'està construint en paral·lel a la capitat catalana, en concret en el Districte de Gràcia. En aquest cas l'empresa catalana, House Habitat, ultima un altre habitatge ecològic, també amb la certificació energètica “A”, però de cinc plantes realitzades íntegrament amb fusta i dirigides, sobretot, als veïns de la zona. En concret, 346 m2 de fusta per a ser una casa passiva realitzada, fins i tot, amb les tècniques del Feng Shui.

Com en el cas del Poble-sec, la casa de Gràcia, incorpora la font d'energia renovable de la aerotermia, que permet escalfar aigua gairebé sense despesa energètica. Tanmateix, la casa més gran de fusta construïda a Espanya s'està duent a terme a la Costa Brava, al terme municipal de Begur, realitzada pel Grup Kuusamo. En aquest últim cas es tracta d'una casa de més de 1.000 metres quadrats, seguida per una de Palamós de 700 metres quadrats. La tendència, de moment tímida a Catalunya i la resta de l’Estat, està més estesa en països nòrdics i als EUA, però marca una línia alternativa en el sector de la construcció i, sobretot, una mirada empresarial del turisme compromesa amb l’entorn.