El Síndic alerta del perill de les pistoles elèctriques però evita demanar prohibir-les

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat del perill de les pistoles elèctriques però ha evitat demanar prohibir-les a Catalunya, tal i com reclamen nombroses organitzacions de Drets Humans. Ribó s'ha escudat en que a nivell internacional no hi ha una opinió clara al respecte. “Ni Nacions Unides ni el Consell d'Europa, en cap dels seus informes tenen un posicionament de 'sí' o 'no' a les pistoles elèctriques”, ha justificat Ribó quan se li ha preguntat què diria ell al Parlament quan se'l cridi en la comissió parlamentària que debatrà l'ús de les pistoles elèctriques.

Les pistoles elèctriques o Taser (pel nom d'una de les empreses que les comercialitza) són armes paralitzants que poden emprar-se en contacte directe sobre el cos o mitjançant el llançament a una distància de 6-7 metres de dos dards, connectats a l'arma per uns filaments. L’arma realitza una descàrrega de 50.000 volts però de baix amperatge. El seu objectiu és atacar el sistema neuromuscular central i causar un col·lapse general momentani, motiu pel qual la persona que és atacada amb una pistola elèctrica acostuma a caure immediatament a terra. La descàrrega dura cinc segons i se'n poden realitzar diverses de consecutives.

En la roda de premsa on s'ha presentat l'informe sobre pistoles elèctriques com a dotació policial a Catalunya, Ribó ha detallat quantes armes d'aquest tipus hi ha a Catalunya. En concret, els Mossos en tenen set, que mai han utilitzat. Pel que fa a les Policies Locals, 31 dels 213 cossos que hi ha a Catalunya disposen d'un total de 54 pistoles elèctriques.

Ribó ha subscrit les advertències sobre el risc i el perill de l'ús de les pistoles elèctriques que posen tant Nacions Unides com el Consell d'Europa, així com el “llistó molt alt” que posen per la seva utilització. En aquest sentit, Ribó ha recordat que a Catalunya les policies locals han fet ús 8 vegades de les pistoles elèctriques, sense cap “conseqüència greu” però en alguns casos de forma contrària a les “exigències” que posa el Consell d'Europa.

Per exemple, Ribó ha recordat que les institucions internacionals recomanen no utilitzar en cap cas les pistoles elèctriques contra persones vulnerables, com ara malalts del cor o dones embarassades, o bé contra persones que, pel seu estat d'alineació, no puguin entendre les ordres que els adrecen els agents policials. Precisament aqueste darrer cas ha estat una de les situacions de les 8 on s'han fet servir Taser a Catalunya, i un dels motius pels quals els Mossos d'Esquadra defensen el seu ús.

El Síndic de Greuges ha recomanat la suspensió de l'ús i l'adquisició de les pistoles elèctriques fins que el Parlament no ho hagi acordat en el marc d'un debat a fons sobre el model de seguretat català. Ribó ha recordat que les institucions catalanes tenen pendent aquest debat des del desallotjament del 15-M de la plaça Catalunya l'any 2011.

El passat mes de febrer el Parlament va aprovar, a iniciativa de la diputada de la CUP-Crida Constituent Mireia Vehí, crear un grup de treball a la comissió d'Interior per debatre l'ús de les pistoles elèctriques, una decisió que no va agradar als sindicats de Mossos d'Esquadra, que reclamen des de fa temps poder fer servir aquestes armes. Les pistoles elèctriques estan en el punt de mira de les organitzacions de Drets Humans. L'ús d'aquest tipus d'armes ha causat 269 morts als EUA entre 2001 i 2007, segons l'informe “Volts sense control” d'Amnistia Internacional.