El TC admet l'incident d'execució per desobediència contra el Parlament

EFE

Madrid —

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dijous l'incident d'execució per desobediència que el Govern espanyol va promoure contra al Parlament de Catalunya per la creació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

El tribunal de garanties obre així l'incident d'execució de les seves sentències previst en la recent reforma de la Llei Orgànica del TC tot i que, segons ha informat en una nota, “queda pendent la resolució” del mateix.

En primer terme, l'executiu en el seu escrit va demanar l'anul·lació de la comissió del Parlament per part del TC, però la decisió adoptada pel tribunal en el dia d'avui no comporta aquesta mesura.

Fonts de l'alt tribunal han informat que l'admissió de l'incident no implica que es deslliguin les mesures coercitives previstes per la reforma, sinó que es s'estudiaran i, si escau, s'adoptaran en una interlocutòria futura.

La reforma del Tribunal Constitucional impulsada pel Grup Popular implica, per un cas com aquest, que es produeixi una advertència a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i els membres d'aquesta comissió que poden estar cometent delicte de desobediència.

El TC, de fet, ja ha sol·licitat les seves al·legacions i les del fiscal, que ja obren en poder dels magistrats. Si la Moncloa defensa que la creació de la comissió del procés constituent és conseqüència directa de la resolució rupturista del 9 de novembre i, per tant, implica l'incompliment de la sentència del Constitucional, el Parlament la desvincula totalment de la declaració d'inici del procés d'independència

La mesures previstes perquè el TC obligui que es compleixin les seves sentències podrien comportar també multes coercitives, acordar la suspensió de les autoritats o empleats públics responsables de l'incompliment o encomanar al Govern de la nació, fins i tot en funcions, l'execució de la sentència, a més de les accions penals que considerés adequades el fiscal.

El Governcentral  va demanar al gener al TC que anul·li la creació pel Parlament de Catalunya de l'esmentada comissió, amb l'argument que infringeix la recent sentència del tribunal de garanties que va declarar inconstitucional la declaració independentista.

En aquest escrit l'advocat de l'Estat assenyalava que l'esmentada comissió és “un acte frontal de desacatament i de manifest incompliment”.

Per això demanava al TC que “requereixi a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de l'esmentada comissió” que s'han d'abstenir de aquesta iniciativa i “impedir” qualsevol altra que ignori la sentència del Constitucional.

A més, el TC hauria apercebre'ls “de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer”, demanava el Govern.