Tots els partits tret d'ERC es planten contra les polítiques privatitzadores de Boi Ruiz

Tots els partits de l'arc parlamentari català, tret d'ERC i CiU, s'han plantat a la Comissió de Sanitat del Parlament de Catalunya en protesta per les decisions adoptades pel conseller del ram, Boi Ruiz. La mala maror té elements concrets. El manteniment del Consorci Sanitari de Lleida, tot i que el Parlament de Catalunya s'hi ha manifestat en contra. Un segon aspecte és el projecte de venda de dades personals dels pacients o la norma que permet donar atenció privada en els centres públics de Catalunya.

La plantada ha pres un a forma vistosa. Abans que el conseller comencés a informar els parlamentaris sobre l'atenció sanitària a Catalunya l'any 2014, tots els parlamentaris a excepció dels dels grups del govern, Convergència i Unió, els d'Esquerra Republicana i la diputada no adscrita i escollida en les llistes del PSC, Marina Geli.

La marxa dels diputats de l'oposició, de dreta i d'esquerres, s'ha produït perquè en l'ordre del dia no figuraven les tres propostes que han introduït els respectius grups polítics sobre el consorci sanitari de Lleida, la utilització de dades de l'historia dels pacients, o l'activitat privada en centres públics. En aquest sentit, els diputats d'ICV, PSC, CUP, PP i Ciutadans han interpel·lat el govern per «incomplir els mandats del Parlament» , que, cal recordar-ho, instaven l'executiu català a aturar el consorci sanitari de Lleida i el projecte VISC +, que implicava venda de dades dels pacients.

Núria Segú ( PSC ) , Marta Ribas ( ICV - EUiA ) , Carme Pérez ( C 's) , Isabel Vallet ( CUP ) i Eva García ( PP ) han criticat que el conseller hagi aprovat per Setmana Santa el Consorci Sanitari de Lleida , l'activitat privada en centres públics i l'anonimització de dades sanitàries dels pacients , “ malgrat que el Parlament s'havia oposat en diverses ocasions” . Vallet ha fet un pas més i ha anunciat que el seu grup abandonarà per sempre la Comissió de Salut , mentre que la exconsellera Marina Geli, ha optat per mantenir-se a la sala i demanar comissions extraordinàries per «debatre sobre els temes polèmics amb urgència».

Els grups polítics han denunciat la falta de control de l'activitat privada que es realitza en centres finançats pel sistema públic, respecte especialment a l'activitat de la clínica privada Barnaclínic —denunciada per la patronal de centres privats per competència deslleial— dins de les instal·lacions de l'Hospital Clínic, de titularitat pública. “Ens plantem per l'actuació reiterada d'aquest Govern en matèria de salut, perquè no compleix els mandats del Parlament”, ha dit Carme Pérez, de Ciutadans.

La portaveu de la CUP, Isabel Vallet, ha manifestat “No donarem situació de normalitat a l'anormalitat. Això és una descapitalització permanent del sistema públic. Espero que això marqui un punt d'inflexió i fem una crida a la desobediència per frenar la voracitat privatitzadora de Boi Ruiz”, ha dit Vallet.

El conseller s'escuda en tràmits administratius

La portaveu de salut d'ERC, Alba Vergés, s'ha quedat a la sala malgrat reconèixer que el seu grup “comparteix la queixa” dels partits que han abandonat la comissió i ha demanat al govern que “parin els processos que poden suposar canvis substancials” en el sistema de salut i que estan generant dubtes.

El conseller Boi Ruiz, en la seva intervenció, ha mostrat la seva “sorpresa” per la plantada dels grups i ha justificat la seva actuació assegurant que “els estatuts de Lleida no s'han engegat, simplement s'ha entrat en un tràmit d'audiència pública”. Ruiz ha assegurat que quan acabi el període d'al·legacions, tornaran a portar el tema al Parlament. “El debat polític és aquí, no es pot instrumentalitzar amb notes de premsa. El que hem vist avui aquí no és el país que volem”, ha criticat.