Tots els grups parlamentaris del Congrés, excepte el PP, s'han compromès aquest dimecres a treballar per evitar la possible paralització de la llei catalana antidesnonaments que el Govern en funcions de Mariano Rajoy vol recórrer davant el Tribunal Constitucional. El compromís ha estat segellat pel PSOE, Ciutadans, Podem i les seves confluències, PNB, ERC, Democràcia i Llibertat, Compromís, IU i Bildu en un manifest després de reunir-se al Congrés amb representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), i l'Aliança contra la Pobresa Energètica.
La ILP o Llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i contra la pobresa energètica, va ser impulsada per aquests col·lectius i aprovada al juliol de l'any passat pel Parlament català per unanimitat, fins i tot amb el vot del PP català, però ara perilla davant l'amenaça del Govern de Rajoy de paralitzar-la, com ha fet amb altres aprovades en comunitats com Euskadi, Canàries o Andalusia.
Els portaveus d'aquestes organitzacions han ressaltat “l'esforç titànic” que van realitzar durant set anys recollint firmes al carrer per impulsar la iniciativa popular i “lluitant perquè havia vides en joc”. Segons han destacat, des que es va aprovar la ILP “la llei funciona”, s'han paralitzat centenars de desnonaments, s'ha donat a moltes famílies una segona oportunitat i s'han evitat més de 32.000 talls de subministraments elèctrics.
Els promotors d'aquesta campanya han demanat als grups del Congrés que es comprometin a que si hi ha noves eleccions i Rajoy finalment aconsegueix el seu objectiu, revoquin els recursos que han sortit endavant, no només en el cas català, sinó el de les altres comunitats. També volen que els drets que s'han aprovat en la ILP “s'estenguin a la resta de l'Estat”.
“El PP s'ha quedat de nou sol i aïllat i set anys després ha estat incapaç d'aprovar mesures que acabin amb els desnonaments”, han lamentat. Atès que aquest dimecres s'entrevistava el president del Govern amb el de la Generalitat, els portaveus de les plataformes antidesnonaments han expressat el seu desig que d'aquesta reunió surti el compromís de Rajoy a Puigdemont que no impugnarà la llei.
Un Govern en funcions no pot recórrer lleis
Tots els portaveus dels grups parlamentaris presents en la posterior roda de premsa han dubtat de la “legitimitat” d'un Govern que estant en funcions s'atreveix a “arrogar-se atribucions” per paralitzar una llei que l'únic que intenta és evitar el patiment de milers de famílies que no poden posar la calefacció o encendre la llum per falta de recursos. “El que no aconsegueixen amb la política el busquen en els tribunals”, han assenyalat.
“Tot això és surrealista. Estem tots defensant una llei d'emergència menys el PP. Estem suplicant una llei d'emergència a un govern que no compareix ni apareix. És ridícul però ha quedat clar que només volen beneficiar la banca”, han denunciat.
Els portaveus de Podem i de les confluències, grup que ha vist aprovada al Congrés la Llei 25 d'Emergència Social, han assegurat que per a ells és “un orgull” defensar aquesta ILP. Iñigo Errejón ha alertat que “és possible que el Govern del PP es vegi temptat d'”utilitzar Catalunya com a excusa per intentar enfrontar als nostres pobles“ i usar el Tribunal Constitucional ”per fragmentar la ciutadania“. El portaveu de Podem ha denunciat que el drama dels desnonaments ”va començar sent un vergonya privada“ per moltes famílies, després es va convertir en ”una vergonya per tot el país“ i ara en un clam de tots.
Es dóna la circumstància que a l'octubre de l'any passat el Constitucional ja va suspendre, per un recurs interposat pel govern de Rajoy, mesures contra la pobresa energètica i els abusos hipotecaris vinculades al Codi de Consum català, que van quedar definitivament anul·lades fa uns dies.