Abans havia estat un espai de resistència durant la Guerra Civil, més tard va ser el darrer nucli més important del barraquisme barceloní i, aquest matí, ha estat l’últim escenari de la campanya de Xavier Trias, abans de l’acte final d’aquesta nit. Acompanyat pel president de la Generalitat, Artur Mas –el cinquè acte que comparteixen aquests dies— l’aspirant a la reelecció de l’alcaldia de Barcelona ha tret pit de la política exterior del seu equip de govern i s’ha felicitat “pel gran reconeixement” que té la ciutat arreu del món.
Ho ha fet al cim del Turó de la Rovira del popular barri d'El Carmel, a la bateria antiaèria que va defensar Barcelona dels atacs de l’aviació feixista. Un emplaçament carregat d’una alta simbologia de la Barcelona més combativa i humil. De fet, avui, alguns grups veïnals de la zona, com l’Assemblea Social de Veïns del Guinardó i Can Baró, encara lluita per impedir que aquest racó de la ciutat –segurament un dels miradors més esplèndids i, fins fa poc, menys coneguts de la capital catalana— no acabi sotmès a la lògica de la turistificació que s’escampa des del cor de Barcelona, a la perifèria.
Amb aquestes connotacions en l’ambient, Trias ha presumit de la recuperació d’aquest espai: “una zona que representa l’esforç de les persones que van venir de molts indrets”. Mas, que ha confessat –a preguntes dels periodistes— que no havia trepitjat mai abans les bateries antiaèries, ha celebrat l’elecció d’aquest espai per viure un dels darrers actes de campanya: “Des d’aquí, en un dia de llum clara com avui, s’albiren els horitzons de llibertat que tots esperem”, ha explicat en to poètic, abans d’entrar en matèria.
Mas i Trias han remarcat els dos grans objectius principals pels quals sospiren aquest cap de setmana electoral: aconseguir ser la força més votada a Catalunya –“està al nostre abast”, a dit el president— i guanyar “en número de vots” les eleccions a Barcelona. Un punt en el que Trias ha afegit que “la força més votada” és la que estarà legitimada per formar govern, descartant que, si perd les eleccions, no intenti teixir una aliança alternativa capaç d’escapçar una hipotètica victòria de Barcelona en Comú.
Precisament sobre BComú i Ada Colau s’hi ha referit, tot i que de forma velada, el líder de CiU: “Les forces que amaguen les seves sigles no poden donar lliçons de transparència”, ha etzibat Mas que ha fet una defensa a ultrança el seu homòleg al consistori barceloní: “Trias ha estat un aliat fidel en la lluita de Catalunya pel dret a decidir”.
La qüestió nacional, en un segon pla al llarg de la campanya de CiU a l’alcaldia de Barcelona, ha estat avui més present que de costum. De fet, Mas ha posat en dubte que hi hagi cap altra formació que defensi, “tan bé com ho ha fet Trias”, Barcelona com “la capital amiga” del dret a decidir. En aquest sentit, ha carregat contra les crítiques que rep l’aspirant a la reelecció per perdonar el deute de la casa gran: “Barcelona no ha estat un Ajuntament supeditat, ha estat un ajuntament col·laborador”, ha explicat el president.