El Tribunal Constitucional es reuneix aquesta tarda pels recursos contra el 9-N

L'atenció sobre el futur de Catalunya es fixa aquest dilluns al madrileny districte de Moncloa. Al Palau del mateix nom el Govern ha aprovat el recurs a la Llei de Consultes i la convocatòria del 9 de novembre. Molt a prop d'allà, a la seu del Tribunal Constitucional s'ha produït el següent pas, la presentació d'aquests recursos per part de l'Advocacia de l'Estat minuts després de les 13.00 hores.

Menys d'una hora després, el president del Tribunal Constitucional, el conservador Francisco Pérez de los Cobos, ha convocat un ple per a aquesta tarda, segons l'agència Efe, en exercici de les facultats que li concedeix la llei.

Només un defecte de forma en els recursos del Govern podria provocar el seu rebuig pel Tribunal Constitucional, cosa molt improbable si, com va insinuar l'Executiu, aquests porten redactats des de fa temps, a l'espera que el Butlletí Oficial de la Generalitat publiqués la Llei de Consultes i Artur Mas convoqués la cita del 9 de novembre.

En tractar-se d'una decisió d'un Govern autonòmic recorreguda per l'Executiu central, l'admissió a tràmit paralitza, amb efecte retroactiu, les decisions objecte del recurs. La Llei de Consultes quedarà anul·lada, així com la convocatòria de novembre.

Els magistrats tindran llavors cinc mesos per dictar una sentència, però fonts pròximes al Tribunal Constitucional preveuen que no esgotaran el termini i abans del 9 de novembre hi haurà una sentència. Com ja va passar amb la anul·lació de la declaració sobiranista del Parlament, s'espera una sentència unànime en contra de la Llei de Consultes, independentment de l'adscripció ideològica de cada magistrat.

Experts constitucionalistes observen un clar frau en diversos aspectes de la Llei. En aquest sentit, recorden la sentència 2008 sobre la convocatòria d'una consulta dins del Pla Ibarretxe. El Constitucional va dir llavors que el terme “consulta” amagava la voluntat d'organitzar un referèndum i que la capacitat per fer-ho és competència exclusiva de l'Estat.

Les mateixes fonts assenyalen els vots particulars del Consell de Garanties Estatutàries, que va donar el vistiplau a la Llei de Consultes per cinc vots a favor i quatre en contra. Els membres nomenats a proposta de CiU i ERC van votar afirmativament i en contra, els de PSC, PP i ICV.Especialment significatiu va ser el d'aquest últim, el prestigiós constitucionalista Marc Carrillo, tenint en compte que ICV és un dels partits del Parlament que dóna suport a la celebració del 9N.