El procés constituent català i, en paral·lel, la construcció nacional catalana, són projectes en marxa que han de culminar. Sota aquesta certesa ha presentat Xavier Domènech els eixos centrals de la nova formació que els comuns estan en ple procés de construir. Segons ha explicat, el naixement del nou partit s'inscriu en un debat constituent en el que els comuns proposaran, no només un espai polític i electoral, sinó tot un nou model de país.
El líder d'En Comú Podem al Congrés, que serà també principal arquitecte de la nova formació, ha ofert aquest dijous una conferència amb aspecte d'entrant en un llarg menú polític, poques setmanes abans que es presenti el manifest polític amb el qual els comuns obriran foc. Després d'això, començarà el treball de la coordinadora, que ha de florir cap al mes de març amb el nou partit de les esquerres catalanistes.
Si el juny passat el diputat va explicar en una altra conferència les arrels de la seva aposta política, a la d'aquest dimarts l'ha projectat cap als escenaris de futur per desentranyar el paper que ha de jugar el seu 'Catalunya En Comú'. Per Domènech, el partit que llançaran aquesta primavera ha de ser sobiranista, hereu del catalanisme popular i del canvi d'època que va inaugurar el 15-M, i en cap cas subordinat al catalanisme conservador de Convergència.
“Per afrontar els grans reptes, a Catalunya li cal un canvi de rumb radical”, ha assegurat, després de proposar una construcció nacional que superi el concepte d'estat-nació per encaminar-se a la “nació-xarxes”. Acompanyat de les principals figures dels partits que l'ajudaran amb l'aixecament del nou subjecte polític, Podem, ICV, EUiA, Equo i, per descomptat, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Domènech ha proposat un “bloc històric de canvi”, capaç de disputar l'hegemonia a l'actual bloc transversal independentista del PDECat (Convergència) i ERC.
Per això, segons ha explicat, tant la construcció del nou partit com la seva aportació al debat constituent han de fugir de les abstraccions per centrar-se en els objectius concrets. En aquest sentit, no s'ha estalviat disquisicions sobre la crisi política europea, descrivint la crisi especulativa i la financiarització de les economies europees, davant les que, segons opina, les propostes tant d'anticapitalistes com de socialdemòcrates tendeixen a convergir en les seves receptes.
“El debat de les sobiranies múltiples és el veritable debat nacional a Catalunya”, entén Domènech, que no renuncia a llançar la seva pròpia aposta, de tall no independentista, enmig de la suposada recta final del procés de construcció de l'Estat liderat pel Govern de JxSí. En aquest sentit, l'arquitecte considera que hi ha un predomini de l'hegemonia cultural neoliberal que ha de canviar-per una del bé comú, que construeixi sobirania des del municipal al català i europeu.
En plenes negociacions entre partits, els comuns aposten per Domènech, artífex de les dues victòries consecutives en les generals, per impulsar un partit cridat a sacsejar el convuls escenari polític català. “Comença un nou cicle polític”, ha assegurat el de Sabadell mitja hora després que Mariano Rajoy anunciés els noms del seu nou govern. La idea de l'“epíleg” del sistema de partits heretat de la Transició, esgrimida per Podem durant la investidura de dissabte passat, no serà un concepte aliè a Catalunya per quan els comuns es llancin a la conquesta de la Generalitat.