Afrovalencians, a la recerca dels orígens

Deborah és espanyola, nascuda a València. Quan es presenta o s’identifica per dur a terme qualsevol tràmit burocràtic, però, hi ha una pregunta que es repeteix de manera recurrent: “Però... d’on ets?”. La raó, el color de la pell, ja que és negra. Com explica, malgrat que son pare és guineà –Guinea Equatorial va ser colònia espanyola fins que el 1968 se’n va declarar la independència– (sa mare és valenciana), fins fa quatre anys ni tan sols havia xafat terres africanes.

Per això, reconeix que moltes vegades se sent “fora de lloc”. “Som valencians, però ens sentim estranys, perquè ningú no ens ha fet sentir espanyols”, confessa. I això malgrat que la comunitat africana a Espanya, sobretot la procedent de Guinea, “és molt nombrosa”, Ho explica: “No hi ha una gran unió, sobretot ací a València. I tots ens sentim igual”.

Deborah Ekoka reconeix haver patit el que ella denomina “microracisme”, que descriu com a “petits detalls que et molesten i et fan sentir incòmoda”. Per exemple, quan ha de fer qualsevol tramitació i li demanen el NIE en lloc del DNI. “Donen per fet que sóc estrangera”. En aquest sentit, apunta que, quan ets xiquet: “No ets conscient del color de la teua pell fins que algú, a escola, amb sis o set anys, et diu negra de manera despectiva. Llavors és quan et sents diferent”.

United Minds

Deborah, juntament amb la seua parella, Ken Province –també espanyol, però en aquest cas d’origen haitià–, ha impulsat a València United Minds, una iniciativa que vol ser un punt de trobada per a moltes persones que es troben en la seua situació, els “afrodescendents”, en què poder redescobrir les seues arrels africanes. “És un projecte necessari perquè la gent ens conega, més enllà dels estereotips, perquè Àfrica no és només la seua música”.

En aquest espai, una llibreria especialitzada en temàtica africana, també es desenvolupen un altre tipus d’activitats culturals, com ara tallers, exposicions, xarrades, projeccions, actuacions..., i també hi podem trobar una part dedicada a l’estètica afro, “l’únic lloc d’aquestes característiques a València, que té com a objectiu recuperar la bellesa africana, els seus teixits, la seua bijuteria”.

Aquest projecte naix perquè, com reconeix Deborah, no hi ha referents literaris africans a Espanya a què es puga recórrer, “malgrat que no tothom és blanc ni té els mateixos orígens”. Per això, hi ha una biblioteca temàtica sobre Àfrica en aquest espai, “l’única especialitzada a tot Espanya”.

Passa el mateix amb els més joves, els xiquets, que, com explica Ekoka, no troben a escola cap referent d’aquests orígens africans.

United Minds, a més de desenvolupar activitats a València, com ara un cicle dedicat a la dona ‘afrodescendent’, també està vinculada a activitats relacionades amb el continent africà en ciutats com Barcelona o Madrid, com és el cas del Festival Afroconciencia, organitzat per Matadero Madrid.