La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

El jutge anul·la els 33.000 euros en multes de València a l’empresa de patinets, que no podrà funcionar sense permís

La sentència, avançada per eldiario.es, que ha donat la raó a la multinacional de lloguer compartit de patinets Lime en el litigi que va mantindre amb l’Ajuntament de València a partir d’agost del 2018, en què va desplegar 400 patinets pels carrers de la ciutat, ha deixat sense efecte els 44 expedients sancionadors que va obrir el consistori a raó de 750 euros cadascun.

La companyia queda així alliberada de pagar 33.000 euros, almenys a l’espera que el consistori, tal com ha anunciat, presente el recurs corresponent.

En la part dispositiva, el jutge estima el recurs de Lime, ja que l’ordenança d’Ocupació de Domini Públic, en l’articulat de la qual se sustenten les denúncies, no regula de manera explícita l’ús de la via pública pels patinets.

En concret, les sancions estan sustentades en l’article 294.4 a), que considera infracció molt greu “qualsevol ocupació del domini públic o espais privats d’ús públic objecte d’aquesta ordenança, sense disposar del títol habilitant corresponent, quan no s’haja sol·licitat o quan s’haja denegat expressament”.

No obstant això, segons estableix el jutge en la sentència, “com en qualsevol sistema sancionador, administratiu o penal, la norma que defineix una infracció no pot ser interpretada de manera extensiva en perjudici del possible infractor”.

Per tant, “la infracció de l’article 294.4.a) tan sols pot ser comesa quan es du a terme sense títol habilitant alguna de les activitats per a les quals l’ordenança preveu i regula un títol habilitant; en aquest cas, com ja s’ha indicat, l’activitat no estava regulada, no hi havia normativa per a poder obtindre un títol habilitant per a aquesta activitat i, en conseqüència, no es podia cometre la infracció en qüestió”.

Consultada la companyia Lime sobre la sentència i els seus plans de futur a València, han declinat fer qualsevol tipus de declaració.

Amb tot, la multinacional no podrà tornar a traure els seus patinets de lloguer compartit als carrers de València sense un permís municipal, ja que l’ordenança de Mobilitat aprovada fa poc sí que fa esment exprés a aquesta mena de servei.

En concret, l’article 50.1 estableix que “l’aprofitament especial del domini públic municipal que suposa l’arrendament de bicicletes i VMP (vehicles de mobilitat personal) sense persona conductora i sense base fixa estarà sotmés a l’obtenció prèvia de l’autorització demanial corresponent, bé concedida directament bé amb licitació pública prèvia, en la qual s’especificaran les condicions d’ús de l’espai públic i de l’estacionament d’aquests vehicles, així com a la regulació en l’ordenança fiscal corresponent”.

Origen del conflicte

Lime va iniciar la seua marxa a València al final de l’agost, quan va desplegar sense autorització uns 400 patinets per la ciutat.

Després d’un debat en el si del consistori, es va donar un termini de 24 a l’empresa per a retirar-los per desenvolupar una activitat econòmica en la via pública sense autorització, ja que els patinets quedaven aparcats en diferents punts fins que un usuari els utilitzava.

Després de fer cas omís a l’Ajuntament, la Policia Local en va decomissar 50 el 5 de setembre passat. L’empresa va decidir llavors suspendre el servei i va fer públic un comunicat en què demanava diàleg a l’Ajuntament i oferia col·laboració per a desenvolupar la seua activitat conforme a les ordenances.

No obstant això, després de dos dies sense servei, el 8 de setembre va tornar a traure’ls als carrers, la qual cosa va obligar els agents a retirar-ne 33 més. En aquest moment, van deixar de prestar servei a l’espera d’una regulació legal clara.