L'Ajuntament de València pretén regular la situació dels apartaments turístics en la ciutat, un sector que com ha reconegut la regidora de Turisme, la socialista Sandra Gómez, es troba “a la vora del col·lapse”. Així, el consistori té la intenció de regular l'oferta d'habitatges de lloguer d'aquestes característiques per a “evitar l'economia submergida i garantir la qualitat turística i la convivència veïnal”.
Gómez, que aquest dimarts ha presentat el pla de treball que pretén reflectir la situació real per a desenvolupar propostes de millora, ha explicat que es crearan sengles taules de treball, en les quals participaran l'Agència Valenciana de Turisme, els hotelers, la Federació d'Associacions de Veïns i els principals actors del sector del lloguer, com poden ser les plataformes on-line -a partir de setembre es començarà a negociar amb Airbnb, un de les web referents-.
D'aquesta manera, una de les idees que es volen desenvolupar és la imposició d'una taxa als propietaris d'habitatges turístics, de manera que aquests puguen oferir els seus pisos en lloguer de forma legal. Els apartaments que no estiguen legalitzats, es tancaran.
A la vora de la bambolla
La responsable de Turisme i tinent d'alcalde ha advertit que València es troba a la vora de la 'bambolla'. La ciutat compta amb 4.714 apartaments turístics, que suposen un 48,6% de l'oferta habitacional municipal (18.102 places). D'elles, només 2.245 estan regulades -pertanyen a empreses o immobiliàries i estan donades d'alta en Hisenda, per la qual cosa paguen els impostos que els corresponen-. La resta (2.469) són de particulars que les lloguen sense cap tipus de control.
Pel que fa a la ubicació d'aquests apartaments turístics, la majoria (34%) estan situats a Ciutat Vella, encara que també acumulen un nombre important els barris d'Extramurs (12%), Eixample (11%) o Poblats Marítims (10%).
Objectius plantejats
Entre les accions que es planteja l'Ajuntament de València es troben: ajudar a fixar un marc normatiu a nivell autonòmic que repercutisca en un correcte desenvolupament del sector; disposar d'estadístiques fiables i estudis sectorials vàlids per a la posterior presa de decisions; informar del marc legal que regula el lloguer d'habitatge turístic per a propietaris particulars; millorar la integració dels habitatges en el model turístic de València; establir un marc de col·laboració amb les principals plataformes per a millorar la planificació turística de la ciutat; el respecte per part dels propietaris i usuaris d'habitatges turístics de les normes de convivència de les comunitats de veïns on s'allotgen; i contemplar en la normativa urbanística municipal l'actual realitat existent en matèria d'habitatges turístics, tot incorporant les demandes formulades en els tallers de participació pública realitzats.