Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
El Saló del Còmic de València es reivindica com un dels esdeveniments més importants de la vinyeta en l'àmbit nacional

El Saló del Còmic de València 2025, que se celebrarà del 28 de febrer al 2 de març a la Fira de Mostres, vol reivindicar-se com una cita imprescindible per als amants del nové art en el mapa de l’Estat. Eixa és, almenys, la intenció del nou director de l’esdeveniment, Mario Soler, que l’any 2024 va prendre el relleu de Armano Nsué, amb qui nasqué la cita fa sis edicions. Soler pretén destacar “a nivell nacional”, amb les eines que té: ampliar la Zona Asia –la de més afluència de gent donada la popularitat juvenil del manga i l'anime–, però fent també cas a l’autoedició i el món del fanzine, així com a la diversitat que el còmic presenta arreu del món, a través de xerrades i exposicions.
El ben cert és que el calendari acompanya per a donar-li rellevància en l’àmbit mediterrani: se celebra abans que el GRAF i el Saló del Còmic de Barcelona, i es troba molt allunyat del Splash de Sagunt. Però, a més, aquest any juga amb bones cartes: l’admirada i poc amiga de grans esdeveniments, Emil Ferris, encapçala un cartell de convidats on l’acompanyen talents nacionals i internacionals com Neyef, Jim Bishop, Vincent Lemire, Daniel Torres o Nuria Tamarit, sense oblidar que el Premi Nacional Paco Roca s’encarrega de la cartelleria i la identitat gràfica d’enguany. Alguns experts ens parlen del més imprescindible d’aquesta edició.

Emil, cap dels monstres gràfics
Emil Ferris, l’autora nord-americana de ‘Lo que más me gusta son los monstruos’ –Reservoir Books–, un rotund èxit nacional i internacional per la seua capacitat d’obrir una via al ‘mainstream’ que tan sols ella ha transitat –i dibuixada amb bolígraf–, és sense cap dubte el plat estrella del Saló del Còmic 2025. “No em perdria l’edició d’enguany per l’extraordinari espai de trobada amb autors internacionals i nacionals dels quals poder gaudir d’una forma més propera”, argumenta Noelia Ibarra, recentment reconeguda amb el premi a la divulgació crítica del còmic 2025 per Hispacómic, “com ara, l’espectacular autora nord-americana Emil Ferris, amb la seua segona part de ‘Lo que más me gusta son los monstruos’ que havia estat esperada pel públic amb molt d’interés per tancar totes les incògnites obertes en la primera, publicada sis anys abans”.
“És una autora que ha trencat totes les regles del joc dintre del que és el còmic modern”, explica a elDiario.es el doctor i divulgador del món del còmic Àlvaro Pons. “‘Lo que más me gusta son los monstruos’ ha sigut un còmic molt renovador, tot i que ella és una persona que no venía del còmic. Tindre-la ací és un honor”. Amb ells coincideix Maria Colomer, meitat creativa del podcast en valencià La Còmicteca: “És un dels highlights d’enguany. La visita d’Emil Ferris és imperdible. Em pareix impressionant tindre-la ací”.

A més de Ferris, Colomer destaca les presències de “Álvaro Ortiz, que ha tret la segona part de ‘La petita genia’, un còmic preciós publicat en valencià, en castellà i en euskera”, i la de “Mario Barrachina, que ha debutat amb ‘El dia más largo’”, un còmic que apunta maneres a pesar de la joventut de l'autor, nascut en el 99. Ibarra, per la seua banda, confessa a aquest periòdic que li és difícil triar “entre els autors nacionals que hi seran el cap de setmana que ve”, amb noms d’una trajectòria tan reconeguda com Daniel Torres, Miguelanxo Prado o Ana Miralles i Emilio Ruiz, amb la projecció internacional de Paco Roca, Laura Pérez, premis nacionals com Cristina Durán, Miguel Ángel Giner y Laura Ballester i veus tan singulars com Carlos Spottorno, Javier Olivares, Ramón Boldú, Mayte Alvarado, Ana Oncina, Núria Tamarit, Albert Monteys, Juanfer Briones o Nadia Hafid. Ibarra, això sí, aprofita per destacar, entre els autors internacionals, el nom d’Eusebio Nsué Nsué: “Autor de ‘Los Nadie’ al qual tindrem per primera vegada presentant la seua obra en Espanya amb una exposició en col·laboració amb AECID prou interessant per a poder descobrir el seu treball i estil propi característic”.
Descobrir nous talents i noves mirades
La copresentadora de La Còmicteca defensa que el Saló del Còmic també és un lloc per descobrir talents fora dels focus: “A més recomane a la gent que passegen per l’Artist Alley, per a que puguen veure el que fan els nous talents, la gent que està començant, fent fanzines, il·lustracions i coses molt diferents”. Colomer, a més, destaca la proximitat d’aquests autors i autores amb els visitants: “Sempre està bé perquè pots fitxar a un artista que t’agrade, seguir-la en Instagram, xerrar amb elles i, fins i tot, quedar-te la seua targeta de contacte”. Ibarra coincideix amb ella en l’oportunitat que significa l’esdeveniment d’aquest cap de setmana per “descobrir nombrosos creadors”. A més, aquesta edició, “s’han programat activitats per als primers lectors i lectors infantils i juvenils que tindran l’oportunitat d’endinsar-se en l’univers del còmic a través de tallers participatius”. I afegeix que també “tindrà lloc el lliurament dels Premis Antifaz, amb els autors i autores guardonades en les diferents categories”.

Álvaro Pons, per la seua banda, destaca “la diversitat de possibilitats que té el Saló del Còmic”. El divulgador, autor de ‘Viñetas a la luna de Valencia, historia del tebeo valenciano 1965-2007’ defensa a elDiario.es que “aquest saló també és interessant per la integració del còmic japonés i asiàtic, perquè al final tot són un mateix llenguatge encara que siga manga o manhwa. El Saló ho integra molt bé amb tot el interés que mostra també per la seua indústria derivada”. I destaca que l’esdeveniment no deixe d’estar obert “als còmics d’altres latituds i països. Enguany tindrem una mostra de còmic palestí”, posa com a exemple. També ens parla de “l’exposició i la xerrada que farà Zainab Fasiki. Fasiki publicarà prompte a Espanya i reivindica el feminisme des dels països àrabs. La seua tasca és importantíssima”. Pons moderarà diverses taules redones entre les quals ell mateix destaca ‘¿Existe el cómic europeo?’ del divendres 28 de febrer a les 17h de la vesprada, i ‘Miradas autorales, voces propias’, el diumenge 2 de març al migdia. A més, el divulgador parlarà amb Ferris el dissabte, mentre que Ibarra ho farà el diumenge.
Ibarra no vol deixar passar l’oportunitat per a destacar les exposicions de ‘Clásicos del còmic: originales que hicieron historia’ “en la qual es podrà gaudir d’una selecció d’originals d’autors clau de la història del còmic com ara Harold Foster, Alex Raymond, Charles Schulz o George Herriman”, així com l’exposició de Marcelo D’Salete “al voltant de la història de l’esclavitud en Brasil” i l’exposició individual de Núria Tamarit, “amb un recorregut per la seua obra i una tria d’originals”. Ibarra moderarà quatre xarrades i farà dues entrevistes en detall. Destaquen ‘La nueva vida del Slice of life’ i ‘Claves para crear cómics para público infantil’, ambdues xerrades celebrades el dissabte 1 de març.
Sobre este blog
Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
0