El Govern de Mazón va reconéixer abans de la DANA que l’“eliminació de canyars” també és competència seua

Lucas Marco

València —

0

El PP va sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) informació per a la comissió d’investigació de la DANA en l’Ajuntament de València sobre les accions de manteniment i neteja dutes a terme en els llits. Des de la catàstrofe de la DANA, els populars han arremés contra la CHX per la seua pretesa inacció davant la proliferació de canyes invasores. Les imatges de milers de canyes arrossegades per les riuades del 29 d’octubre passat van propiciar una gran varietat d’hipòtesis sobre la neteja dels llits i els barrancs i la seua afectació en cas d’inundació. No obstant això, un document oficial firmat pel conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, el popular Vicente Martínez Mus, va reconéixer a penes dos mesos i mig abans de la DANA que la neteja de les canyes invasores no sols concerneix la CHX, també és competència de la Generalitat Valenciana.

En la resposta a una pregunta de la diputada socialista Rosario Navalón, a què ha tingut accés elDiario.es, el conseller de l’executiu de Carlos Mazón va afirmar que la Direcció General de Medi Natural i Animal du a terme accions “iniciades el 2008” per al control de les espècies de flora i fauna exòtica invasora que provoquen els impactes negatius més greus sobre la biodiversitat en la Comunitat Valenciana“. Martínez Mus afirmava en la seua resposta del 14 d’agost passat que el seu departament s’encarrega de la ”restauració d’hàbitats, com l’eliminació de canyars i la seua substitució per boscos riberencs natius“. El conseller al·ludia a les ”actuacions de restauració d’hàbitats fluvials“ en execució en zones com el curs mitjà del riu Albaida, un lloc d’interés comunitari (LIC), i al Parc Natural del Túria, a l’altura de ”diversos termes municipals“.

També anunciava que “es posaran en marxa” altres actuacions similars en el riu Millars, en els LIC dels rius del Racó d’Ademús i el Gorgos, i en les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) de l’Alt Túria i de la serra del Negrete.

Vicente Martínez Mus explicava que el muntant destinat per al 2025 en matèria de control d’espècies invasores “es concretarà en els pressupostos de la Generalitat Valenciana per al pròxim exercici”, encara pendents de debat i aprovació després de la interrupció a conseqüència de la DANA.

El mateix departament autonòmic va reconéixer el matí mateix de la DANA en un document oficial, firmat per un alt càrrec i revelat per aquest diari, que el seguiment de rius i barrancs també era competència seua. El director general de Medi Natural i Animal, Luis Gomis Ferraz, va afirmar que els agents mediambientals de la Generalitat, entre altres, també s’encarreguen del “seguiment de cabals en rius, barrancs, sistemes de regulació i zones inundables”, tal com indica el Pla Especial d’Inundacions.

La mateixa direcció general, en l’última memòria anual de les actuacions de control d’espècies invasores, firmada el mes d’octubre passat i penjada en la Xarxa, explica que l’espècie al control de la qual “s’ha dedicat més esforç” en “marjals, rius i rambles” és la canya comuna (Arundo donax). En tot el territori valencià, durant el 2023, es van emprar 740 jornals de les brigades Natura 2000 específicament per al control de les canyes.

L’informe tècnic destaca l’actuació de les brigades en matèria de “control de canyars”, a més de les accions de “restauració de ribera fluvials”. Tres dels quatre projectes (per un import de 4,4 milions d’euros) se centren en el Parc Natural del Túria, un d’aquests en el terme municipal de Quart de Poblet, afectat per la DANA.

El PSPV demana que Mazón “pare d’escampar faules”

El portaveu del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes, José Muñoz, ha retret al cap del Consell que “s’haja instal·lat en la mentida permanent enganyant els valencians per a intentar tapar la seua nul·la gestió de la tragèdia” i ha afirmat que “és moment que Mazón pare d’escampar faules i es pose a treballar perquè la Comunitat Valenciana puga afrontar la recuperació com més prompte millor”.

A més, Muñoz ha recordat que “ha sigut la mateixa Conselleria de Medi Ambient la que ha hagut de desmentir Mazón i ha reconegut que la neteja dels barrancs és competència de la Generalitat”.

El síndic socialista ha exigit al PP “que es prenga de debò la situació que vivim i destituïsca de manera urgent el senyor Mazón com a president de la Generalitat Valenciana”. “No pot continuar ni un minut al Palau”, ha postil·lat.