Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los jesuitas admiten por carta que tuvieron un cura abusador en Madrid
Radiografía y mapas de los ataques de Israel en Líbano: “Llevamos años esperando”
Opinión - La fiesta acaba de empezar. Por Esther Palomera

La insoportable levedad de Fabra

Simón Alegre

Després d´escoltar el missatge de Nadal d´Alberto Fabra opine que els valencians seguim sense tindre motius per a l´optimisme. En realitat, no és que abans del mateix albergara grans expectatives, però sentir allò de “no voy a consentir que se trate a la Comunitat Valenciana de forma distinta al resto de España” em va portar a la ment la imatge de Montoro riguent-se novament del comodí valencià.

Eixes paraules, eixe to, en boca d´Alberto Fabra, sonen a la més absoluta buidor. I és que, lamentablement, el President no és més que un epifenomen del desficaci de l´última legislatura i mitja.

Nacionalitat Històrica, aigualida i rebaixada. També des de Presidència. Sense la legitimitat de les urnes, amb algunes de les decisions més polèmiques i controvertides sobrevingudes –el que no li lleva tampoc la seua part de responsabilitat- i cap del nostre autogovern per accident.

I ja ho diu la famosa màxima política: qui a dit entra, a dit ix.

Amb tota la retafila d´imputats invalidada per a les candidatures successòries, emergí per procés de selecció inversa, la figura de Fabra. A priori, generava menys rebuig que altres postulants. Tot des de llavors s´ha desenrotllat en esta dinàmica de mitjanies. Algunes depuracions inicials mostraren unes pretensions respectables. Insuficients, vistes amb la perspectiva del temps. La meteòrica ascensió d´Esther Pastor, d´altra banda, confirma la hipòtesi pessimista. Al remat, Fabra tampoc era eixe regenerador que se´ns havia venut.

Però eixa grisor que marca la concepció del seu mandat acompanya al castellonenc, fins i tot, en el terreny dialèctic. Ni sort ha tingut amb el cognom i les seues associacions, especialment a l´oest d´Ademús. La transcendència de l´episodi del coach –i el seu pagament- tampoc li ha fet cap favor. A més a més, malnoms com moniato, fava o ninot comencen a proliferar exponencialment i criden alhora l´atenció en relació a l´escassa la solemnitat que es conferix a les institucions autonòmiques. Sinècdoque fatal per als valencians, però que tampoc és nova. Recorde´s que a Joan Lerma ja se li adjudicaven similars improperis quant al dèficit reivindicatiu.

En definitiva, la tossuderia dels fets no està consagrant a Fabra, ni de lluny, com el timoner adient en estos temps convulsos. És de veres que, per exemple, a Zaplana, se´l veia vindre amb l´ullal afiliat, i que Fabra, en contraposició, no produirà animadversió per la via maquiavèlica.

Tot i això, eixa indiferència recurrent constituïx, en estos moments de crisi, la carasseta de la resignació. Una resignació que conduïx inexorablement a l´última humiliació: convertir-nos, definitivament, en els palanganers de l´Estat de les Autonomies.

Etiquetas
stats