La investigació sobre els contractes entre l’empresa pública Vaersa i la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF), en què estaven imputats per prevaricació i malversació l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i l’exconseller Víctor Campos, entre altres, s’ha arxivat per la titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de València. Els contractes es van avalar amb “informes favorables” de la Intervenció i de l’Advocacia de la Generalitat Valenciana i “fiscalitzats i comprovats posteriorment”, segons la interlocutòria de sobreseïment de la magistrada, que conclou que les adjudicacions van ser “acords adoptats amb la publicitat deguda sense que s’hi haguera observat cap irregularitat”.
La instrucció no ha detectat el “més mínim rastre” d’afavoriment per part dels investigats cap a les 11 empreses que van obtindre contractes per part de l’empresa pública i de la fundació que va organitzar la visita del papa Benet XVI a València. A més, segons dos informes emesos a requeriment de les defenses, l’FVEMF no era una fundació del sector públic (a pesar que la Generalitat va aportar posteriorment dos milions d’euros com a dotació fundacional i que va assumir deutes per 1,3 milions).
El cap de servei d’Entitats Jurídiques de la Generalitat llavors, Francesc Gamero, actual secretari autonòmic d’Hisenda per Compromís, va confirmar en la seua declaració davant la jutgessa que la fundació tenia naturalesa privada i no havia, per tant, de sotmetre’s a la normativa de la contractació pública. “No es desprén de les actuacions ni l’arbitrarietat ni la injustícia reclamada per la legislació penal”, afirma la magistrada.
La interlocutòria recorda que Camps va ser simplement president d’honor de la fundació sense que conste atribució o cap participació en l’activitat de la fundació. L’exconseller Víctor Campos si que acudia a les reunions (era secretari del patronat de la fundació) però no consta que donara cap instrucció sobre les contractacions que havia de fer la fundació, un assumpte reservat a l’arquebisbat.
El bisbe auxiliar llavors, monsenyor Esteban Escudero, va declarar que seguia les instruccions “de les altes autoritats eclesiàstiques més pròximes al papa prenent decisions que afectaven de manera més personal el pontífex, com podria ser el lloc on s’allotjaria o la celebració de les misses que estigueren programades”. La major part dels investigats, segons abunda l’acte, es van desvincular de la fundació després de la celebració de l’esdeveniment religiós. Tampoc ha quedat indiciàriament provat que hi haguera ànim de lucre en el pagament del deute de dos milions d’euros.