La reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) del ja històric 29 d’octubre de 2024 no es va gravar. O sí, segons la versió que va deixar caure el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en el centre d’Emergències el 2 de novembre passat, segons ha confirmat elDiario.es de diverses fonts presencials i ha declarat la delegada del Govern a la Comunitat, Pilar Bernabé, que ha afirmat dijous en una entrevista en À Punt que Mazón va assegurar en el Cecopi que totes les reunions d’aquest organisme es gravaven “per seguretat de tots”. Les gravacions clau de les decisions i les indecisions d’aquella jornada serien fonamentals per als processos judicials que han arrancat i que hauran de dirimir les possibles responsabilitats penals i civils. Hui dia, des de la recentment creada Conselleria d’Emergències de la Generalitat defensen que les trobades en el Cecopi no s’enregistren ni tampoc s’estén acta, malgrat que es van filtrar uns àudios d’una intervenció de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, en una d’aquestes reunions.
No pensava igual Mazón mateix dies després de la catàstrofe. Després de publicar elDiario.es l’1 de novembre l’acta del Cecopi del dia 31 d’octubre, el president de la Generalitat va voler llançar un missatge de tranquil·litat i un avís a navegants davant possibles filtracions del que passava en aquestes reunions de coordinació. Així doncs, en la reunió que es va produir a les 20 del dissabte 2 de novembre, Mazón va dir als membres reunits en el Centre de Coordinació Operativa Integrada que, “per seguretat de tots, aquestes reunions es graven”. Fonts de Presidència de la Generalitat han tornat a defensar que les reunions del Cecopi no es graven i que el que diu la delegada sobre la reunió “no és així”.
Aquesta seguretat sobre el que es parlava en el Cecopi interessava molt al president, ja que, des d’aquest moment, va demanar a totes les persones que es connectaven per videoconferència que tots els assistents s’identificaren pel nom i l’entitat a què pertanyien.
Segons ha contat elDiario.es, que no hi haja una gravació oficial d’aquesta reunió, en què es van prendre decisions transcendentals, podria dificultar futures investigacions judicials o comissions parlamentàries. La responsabilitat de gravar el Cecopi correspon a Emergències, que tampoc sol estendre acta del contingut de les reunions ni molt menys de les resolucions, per tal com es tracta de situacions d’urgència. Això no exclou que qualsevol de les institucions implicades en les reunions operatives confeccionen la seua pròpia documentació (va ser el cas de l’acta sobre el Cecopi de l’1 de novembre passat elaborada pel departament de Bombers de l’Ajuntament de València a què va tindre accés elDiario.es). “El Cecopi no és un òrgan col·legiat, per la qual cosa no es fan notes oficials del que s’hi esdevé ni tampoc s’enregistra”, expliquen fonts coneixedores de la gestió valenciana d’Emergències.
Però algunes entitats que participen en el Cecopi no es creuen la versió oficial d’Emergències, encara menys atenint-se a les declaracions de Carlos Mazón en aquesta reunió. En aquest sentit, la Delegació del Govern ha sol·licitat les gravacions de les diferents reunions, que no se’ls han entregat, segons va aclarir dijous la mateixa Bernabé.
Aquest diari també va sol·licitar l’octubre aquests àudios o possibles actes pel Portal de Transparència. En una resposta oficial, el departament assegura a elDiario.es que, “pel que fa a les actes, l’informem que el Cecopi és l’òrgan superior de la gestió de l’emergència i integra el Comité de Direcció, el Comité Assessor, el Gabinet d’Informació i és secundat pel Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat. D’aquesta manera, no existeix la figura de la Secretaria del Cecopi, per la qual cosa no hi ha actes de les reunions del Comité de Direcció, ni les del Comité Assessor, ni les del Gabinet d’Informació”.
Experts en dret administratiu asseguren que les actes, perquè siguen vàlides, han de llegir-se en la sessió consecutiva i aprovar-se pels assistents, que tenen el dret a canviar o modificar el que s’hi recull si consideren que no és ajustat a la realitat o al que van dir. Aquesta lectura i aprovació mai ha succeït, perquè, a més, els membres van variant segons el tema que es tracta. Assistents al Cecopi amb l’anterior Govern del Botànic asseguren també que mai es van fer actes ni gravacions, perquè, a més, no hi ha un sistema d’àudio i micròfons individuals que ho permeta.
Una altra cosa és que, per seguretat o per tindre un registre, l’actual Consell haguera decidit gravar excepcionalment, com va indicar Mazón el dia 2 de novembre, encara que faltaria dilucidar si és una gravació vàlida amb vista a un procés judicial, ja que no es va avisar en les sessions anteriors a aquest dia els assistents.
Malgrat no haver-hi oficialment gravacions de les reunions, sí que hi ha un sistema de gestió de l’emergència anomenat Comcord, que registra les decisions operatives. Fet i fet, es tracta d’una mena de ‘caixa negra’ en què tècnics especialitzats quan obrin un cas, en situació d’emergència, van registrant pas a pas quins organismes implicats en l’operatiu s’ha d’avisar o quines decisions es prenen.