Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CV Opinión cintillo

La plaça és teua

La plaza del Ayuntamiento de Valencia

Giuseppe Grezzi

0

La plaça de l'Ajuntament té un lloc molt especial en el cor de cadascú dels valencians i valencianes. És part del nostre paisatge emocional. Un lloc de referència que cobra especial simbolisme. No sols per ser el centre des d’on s'irradia i desenvolupa la resta de la ciutat, en cercles concèntrics, articulant els barris, mitjançant línies del desig que condueixen des de i cap a ella.

La plaça és teatre d'una multiplicitat d'esdeveniments i activitats, durant tot l'any. L'explosió d'alegria de les mascletades durant els dies de Falles; les cavalcades del ninot i dels Reis d’Orient; les processons religioses i laiques com la del 9 d'octubre; les manifestacions reivindicatives; les campanades de Cap d'any; les fires culturals, de la Mobilitat, de l'Horta i del comerç de proximitat; la reivindicació universal del feminisme i l'orgull LGTBiQ, i moltes més.

Escenari immillorable pels concerts multitudinaris, pel joc de la pilota i les voltes ciclistes, per ballar en grup, per la reflexió col·lectiva del 15M, la plaça evoca moments personals i col·lectius d'emoció i joia, de denúncia i protesta, de celebració i fervor. Durant almenys 150 anys, ha estat el centre d'esdeveniments socials i polítics de gran magnitud i significació, que estan als llibres d'història. Ha estat sotmesa constantment a transformació, però sempre ha conservat la seua essència, observant la seua potent monumentalitat.

L'edifici de l'Ajuntament, el de Correus, el teatre Rialto que alberga la Filmoteca, l'Ateneu, pràcticament tots els edificis que puntegen la plaça tenen una significació patrimonial que cal protegir i posar en valor. 

La plaça és porta d'entrada des de l'Estació Nord cap al centre històric, al Mercat Central i a la Catedral amb el Micalet que s'alça majestuós, la Llotja i el Sants Joans, i més enllà.

Fins i per damunt de tot, la plaça de l'Ajuntament és lloc de trobada, on quedar amb amistats i persones estimades, bé siga al costat de la font o baix el balcó, bé vora els quioscos de flors o al bell mig de l'explanada.

Un lloc únic i especial, que per totes i moltes altres raons, que cadascú de nosaltres tenim al cap i al cor, ha motivat que la recuperació de la plaça finalment peatonal fora un objectiu a assolir. Perquè durant molts, massa anys, aquest espai de gran qualitat urbana ha estat segrestat pels vehicles motoritzats, que ocupaven la majoria de l'espai convertint-lo en un lloc poc amable. En els darreres anys la plaça ha estat sovint oberta a la gent. Ara finalment ha estat recuperada per les persones de manera permanent i continuada.

Milers de cotxes han deixat de transitar i emetre fums. S'han recuperat 12.000 metres quadrats de zones per vianants, afavorint la mobilitat de vianants més directa, més accessible i més segura des de l'estació del Nord cap a la plaça i al Centre Històric. Una plaça finalment digna del seu nom, que projecta València cap al futur. 

¡Ara sí, la Plaça és Teua!

*Este article apareix al llibre ‘La Plaza, reflexiones en torno al pasado, presente y futuro de la Plaza del Ayuntamiento de Valencia’, publicat recentment per la Fundació Goerlich

Etiquetas
stats