La situació en les residències valencianes de gent major per la crisi del coronavirus és més que preocupant fins hui, amb 221 residents i 67 treballadors contagiats i 407 professionals sociosanitaris més que estan en quarantena per haver estat en contacte directe amb algun positiu. A més, s’han registrat 44 defuncions en diferents residències: Alcoi (26), Torrent (9), la Vila Joiosa (2), Petrer (2), la Nucia (1), Morella (1), Montcada (1), Alaquàs (1) i València (1).
Tots els centres de persones majors han passat a estar coordinats per la Generalitat Valenciana arran de la crisi sanitària del COVID-19, encara que en els dos casos en què la situació és més greu (Torrent i Alcoi), els centres, de titularitat privada, han sigut intervinguts directament per la Sanitat en virtut del decret aprovat pel Govern valencià el 18 de març passat. En aquests casos, depenen de la gerència i l’equip directiu del departament de salut corresponent
En el moment en què es detecta un positiu per coronavirus, el departament de Sanitat Universal i Salut Pública, que dirigeix Ana Barceló, es fa càrrec de la part sanitària del centre i adopta les “mesures necessàries” per al control i el tractament de la pandèmia. Això suposa la intervenció sanitària gradual, en funció de l’estat de la situació en cadascuna de les residències i atesos els principis de necessitat i proporcionalitat“.
A més, es designa una persona del departament de salut, de l’àmbit geogràfic en què estiga la residència, perquè dispose dels recursos materials i humans que calga per a prestar l’assistència sanitària immediata, “sense perjudici de la resta de les competències que corresponen a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en la gestió d’aquests centres”, ha apuntat Barceló durant la seua compareixença diària per a oferir les dades relacionades amb el desenvolupament de l’epidèmia en el territori valencià.
Independentment, totes les residències de persones majors queden subjectes a la inspecció dels serveis sanitaris de la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, des de dijous 83 inspectors de la conselleria (29 a Alacant, 41 a València i 13 a Castelló) pentinaran els 285 centres de persones majors públics i privats en què encara no s’ha produït cap contagi per comprovar que es compleixen tots els protocols de seguretat i prevenció: “Es tracta d’avançar-nos en cas que es produïra algun incident”.
La conselleria informa de la situació i l’estat de residents i treballadors al metge i l’equip directiu del centre, tant de casos positius, com de negatius o sospitosos, així com les recomanacions que han d’adoptar. A partir d’ací, i pel que fa a la comunicació amb les famílies sobre residents que puguen estar aïllats “correspon a la direcció del centre establir els canals de comunicació que estimen oportuns”. Quan algun pacient passa a ser hospitalitzat, correspon al departament de salut informar “tant els familiars com els centres”.
Alcoi, el cas més greu
Amb 26 morts, la residència d’Alcoi és la que està en una situació més delicada. Segons ha informat Barceló, l’origen del brot pogué ser un treballador del centre. El que es desconeix des de Sanitat és perquè el brot ha sigut tan virulent, encara que ha aclarit Barceló que, proporcionalment, l’impacte del coronavirus a Alcoi és similar al de Torrent: “La diferència rau en el nombre de residents de cada centre”.
Repartiment de material
Les residències també estan patint aquests dies manca de material. Per aquest motiu, la Generalitat ha repartit part de l’equipament sanitari adquirit a la Xina, i la primera remesa del qual ha arribat aquesta setmana a la Comunitat Valenciana, entre centres sociosanitaris. Concretament, la Conselleria de Sanitat està distribuint 315.520 màscares i 85.000 guants entre residències.