L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, ha comparegut aquest dijous en la comissió d'investigació del forat milionari de Fira València com a exvicepresident del Comitè Executiu de la institució firal, en fallida després dels anys de gestió del PP.
Aquell que fou número dos de Rita Barberá ha qüestionat, com és habitual en aquesta comissió per part de membres del PP, la labor dels parlamentaris. “No trobe normal que si els comptes estan aprovats i Fiscalia ha arxivat la denúncia estiguem ací”, ha dit, per a després afegir que l'informe d'Intervenció que acredita els sobrecostos de l'ampliació “ha sigut rebatut i considerat mancat de proves”.
Alfonso Grau està imputat en el cas Taula pel suposat finançament il·legal del PP de la ciutat, i va ser absolt en el cas Nóos després de ser jutjat per fets que sí que van portar a condemnar Iñaki Urdangarín.
Preguntat pel contracte de 2 milions d'euros de Fira València a Laterne, empresa organitzadora de la campanya electoral del PP de 2007, investigada en els tribunals, i pel congrés del partit en el recinte firal que encara no ha pagat, ha dit que no té “ni idea” de per què es va produir i que aqueixa decisió no va passar pel Comitè Executiu de la Fira. A més, ha negat qualsevol vinculació amb aquesta empresa i que intervinguera entre la direcció del partit i la de Fira València per a celebrar el congrés. Sobre l'impagament, ha assegurat que en el Comitè Executiu es va plantejar emprendre accions legals sobre aquest tema: “Què havia de fer? Encadenar-me a la porta?”.
No obstant això, ha reconegut que va signar el contracte de 150.000 euros a l'empresa Laterne per a organitzar la campanya electoral de 2007 com a portaveu del PP, encara que ha negat que fóra el responsable d'aquesta campanya.
Respecte a les obres d'ampliació de les instal·lacions de Fira València, s'ha remès a les actes perquè “no recorda” aqueixes reunions. Sobre la modificació dels estatuts, ha dit: “anava a Fira tres o quatre vegades l'any. L'Ajuntament mai no va demanar la inversió de la Generalitat. Vaig assistir a reunions quan [Juan Carlos] Moragues era conseller d'Hisenda en les quals es va plantejar una modificació dels estatuts per a revertir la inversió milionària. Jo em vaig oposar i em tornaria a oposar”.
Els deutes de Fira València, avalats per la Generalitat, poden acabar costant a l'Administració autonòmica més de 1.000 milions d'euros, la qual cosa ha portat l'actual govern valencià, en col·laboració amb l'equip de l'alcalde de València Joan Ribó, a plantejar una completa reestructuració del seu model de gestió