La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

20 anys cantant al ras

Des de fa vint anys, hi ha una cita fixa al calendari de la música tradicional. El tercer dissabte de maig té lloc a la població de Massafalsar un espectacle que reivindica tots aquells gèneres de cant que recull la rica tradició valenciana. Albaes, cant d'estil, jotes, fandangos o romanços de cec que fan vibrar al públic i reviure una forma de cantar amenaçada pels corrents de la globalització que també afecta el món cultura.

Organitzat per la Colla de Dimonis de Massalfassar i l'Associació Cultural Tramús – Tradició i Música, integrada a la Xarxa Europea de Música i Dansa Tradicional, l'encontre més veterà i emblemàtic que es té lloc al País Valencià, el Cant al Ras, celebra enguany el seu vint aniversari. Així, el pròxim 21 de maig més d'un centenar de músics i cantadors realitzaran un recorregut per tots aquells estils propis de la tradició musical valenciana.

Un 'festival' que no sols destaca per recollir l'herència del cant valencià. També ho fa pel seu plantejament espontani, on l'ordre de les actuacions es confecciona sobre la marxa, a peu d'escenari. És més, fins a última hora el públic no coneix l'elenc complet dels participants.

No obstant això, hi ha artistes que sí que han confirmat la seua presència. Rebeca Ibáñez amb la rondalla Tocs i Cants, Jacint Hernández, Pep Gimeno 'Botifarra', Jonathan Penalba, Hilari Alonso, Arrop i Talladetes, Urbàlia Rurana, la rondalla del Grup de Danses de Quart, Raül Vidal, Martí Jover amb Jesús Barranco, David Reig, Quim Sanç, l’Escola de Cant d’Estil del Puig (amb els cantadors Milio del Puig, Fernando el Ratllat, M. Carme Barbancho, Raül Luis o Laura del Puig, entre d’altres), el grup Jamm Ball Folk i la Xe-ranga són les veus més destacades que participaran en el Cant al Ras.

Glossadors mallorquins

Adherida a l'any Tio Canya, la vintena edició del Cant al Ras tindrà una parella de convidats de luxe: els glosadors mallorquins Mateu Matas Xurí i Maribel Servera Servereta. Segons apunten des de l'organització, “Xurí i Servereta són, actualment, dues de les principals veus de la cançó improvisada a la Mediterrània. Convidats en nombrosos festivals i encontres internacionals, la seua habilitat per a improvisar versos en pocs segons, sense cap mena d’acompanyament musical, sorprén propis i estranys pel seu contingut substanciós i la seua perfecció formal”.