Les Falles comencen a conscienciar-se amb l’emergència climàtica. A les iniciatives per a fomentar la sostenibilitat impulsades des de l’Ajuntament de València, com ara el foment del reciclatge en els actes més multitudinaris o el fa poc anunciat repartiment de 90.000 gots reutilitzables, comencen a unir-se iniciatives de les diferents comissions falleres.
Una de les més cridaneres i originals és el projecte ‘Convent MÉS Verd’, impulsat per la falla del Convent de Jerusalem, una de les capdavanteres de la ciutat amb 14 premis de la Secció Especial al llom (segona més llorejada) i amb empresaris importants com a fallers com Juan Roig o el mateix president de la comissió, Francisco Segura.
Segons Segura, “com a associació cultural hem volgut contribuir d’alguna manera a un tema sobre el qual hi ha una gran sensibilitat social com és el mediambiental; en una de les reunions de la directiva vam decidir analitzar la petjada de carboni de la falla i compensar-la mitjançant la plantació d’arbres”.
D’aquesta manera, la comissió va mesurar el carboni emés en els anys 2016, 2017 i 2018: “Ho continuarem fent tots els anys per intentar reduir-lo, cosa que ja hem aconseguit quasi en un 50% mitjançant la contractació d’energia elèctrica renovable per als nostres dos casals”.
D’altra banda, amb l’ajuda dels artistes fallers que els van proporcionar les dades del volum de suro utilitzat en els monuments, van mesurar també les emissions de COâ durant la ‘cremà’ dels seus monuments.
Javier Cervera, responsable de medi ambient de la comissió i enginyer energètic de professió, ha explicat que el 2016 van emetre 14,5 tones de COâ (entre l’activitat en els casals i la ‘cremà’); el 2017 van augmentar les emissions a 20 tones perquè van posar en funcionament un segon casal; un any més tard, per l’increment de fallers, van pujar a 22 tones de COâ, però enguany, per la contractació de renovables, les emissions han abaixat a 13 tones.
Aquesta és la petjada de carboni que compensaran amb la plantació d’un miler d’arbres, pins la majoria, el mes vinent de febrer en la zona de la Concòrdia de Llíria, arrasada pel foc l’any 2012. El projecte ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de la localitat, que ha facilitat la ubicació en què hauran de dur-lo a terme.
Segons Cervera, “la iniciativa està donada d’alta en el registre voluntari de petjada de carboni de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic dependent del Ministeri de Transició Ecològica”.
Cervera ha explicat que una de les opcions que ofereix aquesta oficina a entitats que vulguen lluitar contra el canvi climàtic és l’absorció de la petjada de carboni mitjançant la plantació d’arbratge i la neteja de boscos: “Serem la primera falla que figure en aquest registre amb un projecte de compensació d’emissions de COâ, ja que la majoria de les entitats que figuren amb aquesta mena d’iniciatives són entitats ecologistes”.
Segura ha instat la resta de les falles que se sumen al projecte i ha assegurat que facilitaran tota la informació perquè puguen dur-lo a terme, ja que “no suposa una despesa rellevant i aporta molts beneficis ambientals; només que cada faller i fallera plantara un parell d’arbres en els nostres boscos podríem plantar 200.000 exemplars”.
Sobre la possibilitat d’avançar cap a materials menys contaminants en els monuments, ha explicat que “el problema és que els que hi ha ara mateix no es poden substituir, és una qüestió tècnica, però que s’evolucione en aquest sentit la possibilitat de compensar les emissions de COâ ens sembla una bona idea”, ha explicat Segura.