Carlos Mazón ressuscita l’empresa pública de construcció de col·legis saquejada en l’etapa de Francisco Camps

LLEGIR EN CASTELLÀ
El Govern de Carlos Mazón aprovava fa a penes una setmana un decret llei per a reactivar l’empresa pública Ciegsa (Construccions i Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana SA), societat creada al començament del segle pel president de la Generalitat llavors Eduardo Zaplana per a la construcció de centres educatius i que va saltar a l’actualitat pels elevats sobrecostos abonats arran de l’adjudicació d’infraestructures educatives en època de Francisco Camps com a president –la investigació judicial es va arxivar l’estiu del 2023– i la contractació de personal zombi, que cobrava, malgrat que no anava a treballar. L’objecte d’aquest moviment, segons justifica l’executiu autonòmic, és “facilitar la reconstrucció dels centres educatius danyats per la riuada”.
Des del PSPV, l’ex-secretari autonòmic d’Educació en els dos Governs del Botànic, Miguel Soler, denuncia que Mazón ha reactivat “la ‘cova d’Alí Babà’ de Ciegsa” amb el pretext de la DANA i, de passada, “imposa la integració dels col·locats del PP en l’Administració autonòmica com a personal a extingir”, de manera que “els assegura un sou públic per a tota la vida”.
El motiu és que, segons recull el decret llei, a partir de la data d’extinció de Ciegsa, el personal laboral de l’empresa pública “s’integrarà en la Conselleria d’Educació com a personal laboral fix de l’Administració de la Generalitat amb la condició ‘a extingir’, mitjançant la superació del corresponent procés selectiu, d’acord amb la normativa aplicable”.
Soler censura el canvi de normativa del Govern de Mazón per a atribuir ara més potestats a l’empresa creada el 2001 per a la construcció de col·legis i que ha protagonitzat “nombrosos escàndols de corrupció i sobrecostos”, de manera que “es va convertir en la ‘cova d’Alí Babà’ del zaplanisme i del campisme”. La norma ha entrat en les Corts aquesta setmana per a la convalidació.
Rovira “justifica” Ciegsa, mentre “congela” Edificant
El responsable d’Educació dels socialistes valencians lamenta que el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, “justifica la reactivació de la societat anònima amb la DANA, mentre que ha congelat el Pla Edificant de construcció de centres educatius a través dels ajuntaments i ha retirat projectes que estaven a punt d’adjudicar-se per criteris polítics i sectaris en localitats governades per alcaldes socialistes”. “Que paren de mentir i de marejar les localitats afectades per les inundacions, perquè no els han donat res, ni obres ni professorat”, ha asseverat.
El Pla Edificant, recorda Miguel Soler, va suposar un impuls sense precedents en la construcció de col·legis, i va posar fi als barracons estructurals que havia deixat el PP, “i ara Mazón torna al model opac de Ciegsa, que va ser un caldo de cultiu per a la corrupció”. “Amb Ciegsa, la construcció de col·legis va tindre sobrecostos del 36% sobre el que hauria suposat fer-los des de la conselleria”, assenyala Soler, que afig que amb el model Edificant, “es va posar fi als sobrecostos”.
En aquest sentit, el responsable d’Educació lamenta que Mazón “exerceix, una vegada més, de zaplanista, recuperant l’empresa que va protagonitzar un dels episodis més negres de la Comunitat Valenciana, amb zombis que hui dia ocupen escó en les Corts Valencianes i amb una sentència judicial del cas Taula encara pendent en el Tribunal Suprem”. En concret, es tracta de la sentència de l’Audiència de València per la qual es va condemnar a 5 anys de presó l’expresident del PP de la Diputació de València, Alfonso Rus; l’exgerent de Ciegsa, Máximo Caturla; i l’exgerent d’Imelsa, el ionqui dels diners, Marcos Benavent, pels contractes de personal zombi, que cobraven sense anar a treballar, en Ciegsa i en Imelsa“.
Soler també ha constatat que “la corrupció del PP continua embrutant la imatge de la Comunitat Valenciana després de reconéixer el número dos d’Alfonso Rus que va ocultar el seu patrimoni quan va saber que era investigat pels zombis de Ciegsa”. El responsable socialista es va referir així a les informacions sobre el fet que Máximo Caturla, ex-secretari autonòmic d’Educació i ex-vicepresident de la diputació, s’ha reconegut culpable d’un delicte d’alçament de béns, amb una condemna d’11 mesos de presó, per haver amagat el seu patrimoni a la jutge en tindre coneixement que podien estar investigant-lo pel cas Taula esmentat.
Assumir funcions “de manera transitòria”
Ciegsa, segons el decret llei del Consell, ha d’extingir-se abans del 31 de desembre de 2026 –va ser el popular Alberto Fabra qui va dictar el 2013 la dissolució d’una empresa marcada per la corrupció, i el Botànic va prorrogar la seua activitat perquè s’encarregarà de la gestió de les aules prefabricades–. En virtut de la nova norma, la mercantil assumirà “de manera transitòria” els encàrrecs de gestió per part de la Conselleria que calguen per a agilitzar les faenes de conservació, rehabilitació i reconstrucció dels centres afectats per les inundacions del 29 d’octubre passat.
Aquestes faenes inclouen la instal·lació i la conservació d’aules prefabricades d’escolarització provisional i la gestió de la recuperació i la reconstrucció dels centres docents públics que hagen tingut danys a conseqüència del temporal quan es considere necessari, inajornable i d’interés públic, així com les actualitzacions normatives de projectes constructius ja contractats que se li encomanen.
L’empresa pública, que fins ara es dedicava a la gestió de la instal·lació i la conservació d’aules prefabricades d’escolarització provisional, s’encarregarà també de les tasques de recuperació i reconstrucció dels centres docents afectats per les inundacions en virtut d’un canvi aprovat pel Consell.
0