Els partits que formen el govern municipal de Castelló, PSPV i Compromís, han acusat el PP d’haver unflat els pressupostos en els últims cinc anys. Segons el vicealcalde Enric Nomdedéu, i el regidor d’Hisenda, Antonio Lorenzo, els populars introduïen en la previsió de comptes ingressos sabent que mai no arribarien a produir-se. L’objectiu era poder prometre obres i serveis a la ciutadania que finalment, va acusar Nomdedéu, no es podien fer perquè els diners pressupostats no arribaven. L’equip de govern ha fer aquestes declaracions aquest dimecres en una compareixença davant dels mitjans per a presentar les línies generals del pressupost municipal acabat d’aprovar.
Segons Lorenzo, els governs municipals del PP van pressupostar 55 milions d’euros des del 2010 al 2015 que mai no van arribar a les arques municipals. Una de les partides que s’unflaven, segons el vicealcalde, eren la de venda de patrimoni municipal de sòl. El 2010 van arribar a pressupostar-se 21 milions per aquest concepte que no es van cobrar perquè no es van assolir les vendes. En els anys següents, la quantitat va abaixar progressivament, però mai va deixar de consignar-se a pesar que exercici rere exercici continuaven sense materialitzar-se. Per això, enguany no es té en compte cap euro que puga arribar per aqueixa via, “no perquè no vulguem vendre patrimoni, sinó perquè no tenim ofertes i volem ser realistes”, ha afirmat Nomdedéu.
Lorenzo ha explicat que hi ha, a més, una altra raó per la qual el pressupost ha abaixat. És la “prudència” davant de les circumstàncies que el consistori havia d’afrontar: les dificultats de finançament de la Generalitat, la participació en el programa Xarxa Llibres. També s’hi ha tingut en compte la disminució d’ingressos per l’IBI, encara que finalment la reforma d’aquest impost no s’ha aprovat perquè no ha tingut el suport de Castelló en Moviment, el partit que dóna suport al bipartit des de l’oposició, ja que consideren que la baixada no és progressiva ni socialment justa.
Onze contractacions noves
L’equip de Govern ha destacat la pujada de la despesa en benestar social, que augmenta un 12,6% respecte de l’exercici anterior fins a situar-se en 11,6 milions d’euros. No obstant això, aquest apartat continua sent menut comparat amb el pressupost global, del qual suposa el 7,3%. En termes absoluts, es dedicaran a aquesta partida 1,4 milions d’euros més que l’any passat. La pujada és inferior a la de l’apartat de despeses de personal, a què es dedicaran 4,5 milions d’euros més. Així,doncs, les nòmines dels treballadors de la institució suposaran el 32,7% del pressupost, dos punts més que el 2015.
Nomdedéu ha explicat aquesta pujada en el fet que durant el pròxim exercici es pagaran pagues extres endarrerides. I, sobretot, perquè es contractarà onze persones més. Segons el vicealcalde,el perfil de les noves contractacions reflecteix el nou rumb d’augment de la transparència i el suport als més desfavorits que ha pres l’executiu. Entre d’altres, ha enumerat un tècnic de planificació i promoció econòmica, un tècnic lingüista i dos auxiliars dedicats a benestar social.
Una altra de les partides que més apujarà serà la de despeses corrents en béns i serveis, que passarà de 67,3 a 72,5 milions d’euros. El vicealcalde ha explicat que la raó d’aquesta previsió d’augment de despesa és el “realisme” amb què estan fets els pressupostos. Ha argumentat que es tenen en compte les modificacions de preus esperables en el pagament dels serveis a les contractes municipals. També es preveuen millores en aquests serveis, ja que el PP, ha acusat, afirmava que s’abaixava la despesa en aquest apartat perquè es renegociava amb les contractes,“però ocultava que era a costa d’empitjorar el servei”. De la seua banda, l’alcaldessa Amparo Marco s’ha mostrat orgullosa d’haver reduït els diners previstos en recompensa de deutes als bancs en un 50%. S’ha aconseguit, ha afirmat, gràcies a una renegociació dels préstecs, entre altres mesures.
Castelló en Moviment demana una auditoria
Castelló en Moviment, l’agrupació d’electors que possibilita el govern del bipartit des de l’oposició, ha explicat el seu suport als comptes per la “pujada substancial en pujades socials”. El portaveu del grup municipal, Xavi del Señor, també ha donat compte d’un “canvi substancial d’actitud” en el Govern local després que el vot en contra del seu partit tombara la reforma de l’IBI programada.
Segons Del Señor, Castelló en Moviment havia demanat moltes vegades l’esborrany del pressupost per a estudiar-lo detingudament, sense èxit. La situació va canviar després del ple en què les mesures fiscals de l’executiu local se’n van anar en orris per falta de majoria, després del no del partit de Del Señor. “Després del ple de l’IBI, ja estaven damunt la taula. L’equip de Govern va entendre que no poden actuar com si tingueren majoria absoluta”. Del Señor ha aprofitat la seua compareixença davant dels mitjans per a reclamar una “auditoria ciutadana” per a revisar la gestió del Govern anterior.