El catàleg d’espais de la memòria democràtica valenciana: des de la Segona República fins a l’Estatut

Llocs i itineraris de la memòria democràtica des de la Segona República fins a l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia, amb un pes especial dels espais en què les dones van tindre un protagonisme destacat. La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que dirigeix Rosa Pérez Garijo, ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució que posa en marxa el funcionament del ‘Catàleg dels llocs i itineraris de la memòria democràtica valenciana’. 

El catàleg inclourà “espais, immobles o paratges” en què s’hagen produït fets de rellevància històrica o simbòlica “o per la seua repercussió en la memòria col·lectiva de la lluita dels valencians i valencianes pels seus drets i llibertats democràtiques” des de la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril de 1931, fins a l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia el 1982. També afig espais en què concórreguen altres valors rellevants “de caràcter arquitectònic, paisatgístic o de tipus ambiental, etnogràfic o antropològic”.

El projecte forma part de la “política pública de memòria orientada a la consolidació dels valors d’una convivència democràtica en l’estat de dret com a eina per a tractar d’evitar que es repetisquen aquests fets”, en referència a la repressió de la dictadura franquista. 

L’aplicació informàtica, que estarà disponible en la pàgina web de la conselleria, tindrà una fitxa registral de cada lloc, la senyalització i la ubicació i la qualificació segons la tipologia. La resolució distingeix entre els itineraris de la memòria de la Segona República, de la Guerra Civil i del final de la contesa, de la repressió de la dictadura i també de l’exili republicà o de la deportació als camps nazis. També inclourà “llocs dedicats a assemblees, vagues, reunions i resistència fins al 1982”.

“En tots els casos, es farà constar el paper destacat de les dones”, afig la resolució. La senyalització dels espais destacats de la memòria històrica valenciana ha anat avançant en els últims anys, especialment en matèria de refugis de la Guerra Civil, alguns dels quals estan oberts a visites al públic. També altres llocs com les Torres de Serrans, que van acollir el tresor artístic evacuat des de Madrid, tenen panells informatius. 

El projecte de catàleg de la Generalitat Valenciana, no obstant això, pretén unificar en una mateixa llista d’accés públic tots els espais vinculats a la memòria democràtica, en compliment de la llei autonòmica aprovada fa cinc anys.