Randy Yari és un xicot veneçolà de 33 anys portador de VIH. Resideix a Madrid des de fa tres anys amb la seua parella.
Com va informar eldiario.es, el 13 de novembre passat, estava de pas per València quan la Policia el va identificar i, com que no tenia cap paper, va ser internat en el CIE de Sapadors.
“Mai abans havia estat internat en un CIE”, va declarar R. Y., que va criticar les condicions del centre: “Ací hi ha restriccions de tota mena, el menjar és una porqueria, les cel·les són fastigoses i no tenen calefacció, tothom està constipat”. “Hi ha un abús de poder de moltes de les persones d’ací contra els interns”, va afegir llavors.
Segons denuncien des de la campanya CIE No, durant el primer mes de privació de llibertat, el CIE no li va subministrar la medicació que necessitava, encara que no va deixar de prendre-la, perquè la seua parella li la subministrava en les visites.
Les mateixes fonts han afegit que, pel que sembla, a partir del primer mes de tancament, el CIE li va facilitar la medicació, encara que no existeix constància per escrit d’això: “El retard a facilitar la medicació per part del CIE, segons denuncia Randy, es deu al fet que, des del primer moment en què va ser internat, va comunicar al metge del CIE i al director la malaltia que patia, però cap dels dos va manar que se li feren anàlisis per comprovar-ho i veure en quin estat de salut estava”.
Així, va ser portat a fer-se anàlisis després d’un mes en el CIE, per bé que no se’n coneixen els resultats.
“La campanya CIE No ens vam assabentar del cas quan estava més de dues setmanes en privació de llibertat i vam denunciar als mitjans de comunicació la seua situació de vulneració de drets, ja que era una persona malalta sota tutela de l’Estat a qui no se li administrava la medicació que necessitava”, han denunciat des de l’entitat.
Segons han assegurat, aquesta situació es va posar també en coneixement del Jutjat d’Instrucció número 3 de València en funcions de control del CIE, del Defensor del Poble i del Jutjat d’Instrucció número 12 de València (jutjat que va dictar l’internament).
A més, al Jutjat d’Instrucció 3 de València es va aportar informe de Metges del Món en què se sol·licitava la fi de l’internament i la paralització de l’expulsió, datada inicialment per a mitjan mes de desembre passat.
Des de la campanya CIE No han denunciat que fa dos dies es va notificar a Randy que dimarts seria deportat a Veneçuela.
L’entitat ha denunciat que no s’hagen fet proves mèdiques a una persona privada de llibertat que comunicava ser portador de VIH; que no s’haja administrat la medicació necessària per part del CIE a una persona malalta que està sota la tutela de l’Estat; que es vulga deportar a Veneçuela, país en què ara mateix hi ha dificultats per a accedir a tractament antiretroviral, una persona portadora del VIH.
Per aquest motiu, han exigit al delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, que paralitze l’expulsió per raons humanitàries. No obstant això, fonts d’aquesta Delegació han recordat que l’ordre d’expulsió ve de la Sotsdelegació de Burgos i que, per tant, l’expedient administratiu no escapa de les seues competències.