La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

“Ciegsa era una organització kafkiana i semblava treta del segle XIX”

“Amb la conselleria treballàvem amb la llei i amb un marc d'actuació clar; amb Ciegsa, unes vegades sí i unes altres... no tant”. Així ha arrancat la seua compareixença en les Corts Jaime Prior, expresident del Col·legi d'Arquitectes de Castelló, en la comissió d'investigació dels sobrecostos milionaris de Ciegsa. Prior ha comparegut aquest dilluns per a explicar els treballs que va realitzar com a arquitecte per a l'empresa pública de construcció de col·legis, avui investigada en el cas Taula.

“Era una cosa kafkiana, semblava treta del segle XIX”, ha comentat. Si ben l'arquitecte ha matisat que no va conèixer il·legalitats -les hauria denunciat, assegura-, sí ha relatat que es percebien algunes irregularitats en l'execució del projecte. Per exemple, Prior ha comentat que persones contractades com a assistent tècnic en Ciegsa van passar després a formar part de la pròpia empresa. Fins i tot el Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana va presentar diversos escrits criticant la manera de fer de l'empresa, en el qual esmentaven “perversions” i “arbitrarietat” en la valoració tècnica que realitzava Ciegsa.

A més, ha insistit en l'obsessió de l'empresa pública per les modificacions de projecte, que incrementaven el seu cost considerablement, encara que, al seu judici, en alguns casos no feia falta tal modificació. “Era com passar d'un Mercedes a un Peugeot i més car”, ha assenyalat Prior. “Mai vaig entendre la necessitat de Ciegsa, la consellería -d'Educació- tenia un equip tècnic molt vàlid”, ha afegit.

Les empreses que es van encarregar de realitzar els seus projectes van ser Torrescamara i dos UTEs, una composta per ACS -investigada per donacions a Convergència Democràtica de Catalunya- i Secopsa, una altra per Agricultors de la Vega i General Constructora. Segons l'arquitecte, era una forma de procedir de Ciegsa, que demanava la unió temporal d'una empresa gran i una xicoteta per a les obres.