Una llista de espera de dos anys per a les ecografies, 8 mesos per a un TAC i 6 per a una ressonància magnètica. Aquesta es la situació que denuncia la secció sindical de CCOO en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent en un escrit que ha remés a la Direcció, situació que afirmen es deu a la falta de personal facultatiu especialista en radiodiagnòstic.
A més, en aquest Departament s'han deixat de fer els autoconcerts (hores extra per a reduir llistes d'espera), ja que la Conselleria de Sanitat ha imposat un nou sistema de mòduls de reforç per a reduir la demora assistencial que comporta una disminució del pressupost de dos milions d'euros i una reducció del temps d'assistència a la ciutadania. Els i les professionals no donen suport a aquesta nova regulació, la qual cosa afavoreix encara més la fugida al sector privat i a altres territoris i incrementa les llistes d'espera.
El retard en proves diagnòstiques pot tindre diverses conseqüències negatives per als i les pacients, com l'empitjorament de la salut, complicacions addicionals o fins i tot un pitjor pronòstic. Així mateix, la demora pot generar ansietat i estrés en la persona usuària, així com dificultats en la gestió de la seua malaltia.
Especialistes d'oncologia, urologia o cirurgia s'enfronten a dificultats en la presa de decisions i a un augment de la càrrega de treball que al final té impacte en la relació i la confiança entre el personal mèdic i els/as pacients. De fet, en els serveis citats les persones usuàries es veuen obligades a tornar a la consulta fins a tres ocasions per a comprovar si ja estan les seues proves o informes, incrementant encara més les llistes d'espera.
CCOO reclama a la Direcció del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent que realitze contractacions de manera urgent perquè es puguen realitzar les proves de radiodiagnòstic i que el personal puga treballar amb totes les garanties. Així, sol·licitem a la Conselleria de Sanitat que adopte les mesures estructurals necessàries per al reforç dels recursos humans en aquest departament de salut perquè els i les pacients siguen atesos amb la qualitat que mereixen, que hauria de ser la mateixa independentment del territori en el qual visquen.