La Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV), reunits este dijous a Ontinyent, han reclamat mesures contra la discriminació a les dones investigadores. A més a més han acordat sumar-se a la declaració institucional de les Corts Valencianes contra la marginació del País Valencià en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2017.
La jornada, convocada el president de la CRUPV, el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha comptat amb l'assistència dels rectors Esteban Morcillo (Universitat de València), Francisco José Mora (Universitat Politècnica de València), Vicent Climent (Universitat Jaume I de Castelló) i Jesús Pastor (Universitat Miguel Hernández d’Elx), a més de l'alcalde d' Ontinyent i president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez.
Així, la Conferència de Rectors ha acordat que reclamarà a l'ANECA, Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació, que implemente mesures correctores que palien les actuals desigualtats existents en la carrera de les dones investigadores. L'actual sistema d'avaluació contempla les baixes per maternitat com a períodes sense activitat docent, malgrat que són hores cotitzades, “la qual cosa perjudica i ralenteix les carreres docents i investigadores de les dones”, ha assegurat Manuel Palomar, qui insisteix que aquesta falta de mesures per a corregir les desigualtats per raó de gènere suposa que les dones amb fills “tarden més temps a aconseguir la suma d'hores lectives necessàries per a poder acreditar-se i, per tant, optar a places fixes com a docents o catedràtiques”.
En altre ordre de coses, els cinc rectors han decidit sumar-se a la Declaració Institucional davant la marginació de les valencianes i els valencians en els Pressupostos Generals de l'Estat 2017, signada este dimecres en les Corts Valencianes. El president de la CRUPV ha assenyalat que la disminució de recursos per al País Valencià “implicarà, de manera irremeiable, un minvament en la capacitat de recuperació i creixement en tot el nostre territori afectant, per tant, al sistema públic d'educació superior valencià”.
Reconeixement d'Ontinyent
En nom dels 5 rectors intervenia Esteban Morcillo, qui agraïa la recepció i destacava el treball d’Ontinyent com a Ciutat Universitària, “amb el fem compromís de l’Ajuntament cap a la presència de les universitats públiques en general i la de València en particular, una aventura que no haguera estat possible sense Caixa Ontinyent, la Fundació Campus Ontinyent, el món empresarial i els agents socials. El projecte universitari ha de ser transversal, i és molt satisfactori veure com s’ha assumit açò des d’Ontinyent”, manifestava.
Eixe treball conjunt també era destacat per l’alcalde d’Ontinyent, qui recordava “la conjunció d’esforços que ha permès l’impuls i la consolidació d’un campus universitari amb vora un miler d’alumnes on a hores d’ara s’imparteixen tres titulacions de grau i que, si tot va bé, estrenarà el grau d’Infermeria el curs que vinent”.