Manises ha sigut una de les 49 ciutats declarades Ciutats Creatives de la Unesco en aquest 2021 després de l'anunci per part de la Directora General de la UNESCO, Audrey Azoulay, en reconeixement al seu compromís de posar la cultura i la creativitat en el cor del desenvolupament i de compartir coneixement i bones pràctiques. D'aquesta manera, Manises entra a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, concretament en la modalitat d'Artesania i Arts Populars, convertint-se així en la primera i única ciutat de l'Estat que ha aconseguit aquesta distinció fins al moment en eixa categoria.
Després de conéixer la notícia, l'alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, va assenyalar que aquest reconeixement internacional per part d'un organisme de la categoria de la Unesco, “suposa un impuls importantíssim en l'aposta de Manises pel sector ceràmic i per a fer de la ciutat un referent mundial en aquest àmbit, capaç de generar oportunitats i dinamitzar econòmica, social i culturalment aquest motor de desenvolupament”.
Per a l'alcalde, el fet de ser la primera i única ciutat de l'Estat a rebre aquest reconeixement en aquesta categoria, significa “reafirmar el posicionament” de la ceràmica dins del panorama internacional i “obrir” la porta a noves possibilitats en conjunt amb altres ciutats creatives.
“Acceptem aquest repte amb molta il·lusió i amb el compromís de tots els regidors que conformen l'actual consistori perquè Manises estiga al nivell que per la seua història , tradició i cultura mereix estar”, ha afegit Borràs..
S'ha treballat molt dur amb la finalitat d'aconseguir objectius ambiciosos en aquesta candidatura des de les Regidories de Turisme i Promoció de la Ceràmica de l'Ajuntament de Manises juntament amb la Universitat Politècnica de València, concretament de la mà de la catedràtica, Mª José Viñals, qui ja va estar al capdavant de la reeixida candidatura de la localitat valenciana de Llíria.
La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, creada en 2004, va nàixer amb l'objectiu de fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món per a fer de la creativitat un motor de desenvolupament urbà sostenible, d'integració social i de vida cultural, i de reconéixer la creativitat dels seus membres en set àmbits: artesania i arts populars, arts digitals, cinema, gastronomia, literatura i música. La Xarxa compta des de hui amb 295 ciutats en 90 països.
Fins al moment Espanya comptava amb 9 ciutats creatives: Sevilla (Música -2006), Bilbao (Disseny - 2014), Granada (Literatura - 2014), Burgos (Gastronomia - 2015), Dénia (Gastronomia - 2015), Barcelona (Literatura - 2015), Terrassa (Cinema - 2017), Llíria (Música - 2019) i Valladolid (Cinema – 2019).
L'organisme internacional ha anunciat en la seua pàgina web la designació de les 49 noves Ciutats Creatives en els cinc continents. Des d'Espanya al costat de Manises, es presentava la ciutat de Las Palmas de Gran Canaria en la modalitat de Música, ciutat que no ha sigut seleccionada en aquesta ocasió però a la qual desitgem molta sort per a la pròxima edició.
Des d’aquestes línies volem aprofitar l’ocasió per agrair a totes les institucions, administracions, ceramistes, al sector ceràmic, a les associacions i a tota la ciutadania que ha recolzat amb entusiasme i decisió aquesta potent candidatura.