La portada de mañana
Acceder
Aldama zarandea al PSOE a las puertas de su congreso más descafeinado
Corazonadas en la consulta: “Ves entrar a un paciente y sabes si está bien o mal”
OPINIÓN | Días de ruido y furia, por Enric González

Novelda posarà en valor les restes arqueològiques de l'antiga fàbrica d'armes de la Guerra Civil

Novelda posarà en valor els vestigis arqueològics de l'antiga fàbrica d'armes de l'època de la Guerra Civil que van aflorar a l'inici de les obres d'un carrer de la localitat del Vinalopó Mitjà.

Aquesta posada en valor s'inclourà en els treballs de conversió en zona de vianants i reconversió en àrea d'esbarjo i terrasses del carrer Almoina, contemplat en l'actuació integral que s'està desenvolupant per a la reforma del Mercat a l'Engròs.

Aquestes restes, si bé no seran visibles, quedaran delimitats amb un remolinat diferenciador perimetrado per tires led i comptarà amb panells informatius sobre la creació de l'edifici del Mercat en 1935, la seua reconversió en fàbrica d'armes durant la Guerra Civil i la seua posterior deposició en Mercat a l'Engròs en 1940, així com també referenciats al refugi antiaeri existent en el subsol de l'edifici.

L'aparició d'importants restes arqueològiques dels murs perimetrals i contraforts de l'antiga Fàbrica d'Armes número 3, que va ocupar l'edifici del mercat de proveïments entre 1937 i 1939, ha obligat a “modificar significativament” el projecte per a la conversió en zona de vianants del carrer Almoina que, inclòs en l'actuació per a la reforma i actualització del Mercat que s'està desenvolupant des d'el mes de juny passat, contempla, a més de la seua conversió en via per als vianants de plataforma única, la creació d'una zona de terrasses i esplai que revitalitze la zona centre.

Segons els antecedents històrics la construcció de l'actual Mercat de Novelda es va iniciar en 1932 i obert oficialment en 1935. No obstant això poc després, en 1936, tant l'edifici del mercat com algunes zones adjacents, com el carrer Almoina, es van convertir en fàbrica per al muntatge i acoblament de cartutxos. Poc després, en 1938, en el subsol d'aquesta fàbrica, es van iniciar els treballs per a la construcció d'un gran refugi antiaeri. No seria fins a 1940 quan l'edifici va tornar a reconvertir-se en Marcat a l'Engròs.

La regidora de Cultura, Geno Micó, ha confirmat que per a “preservar” les troballes arqueològiques és imprescindible realitzar algunes modificacions que afecten fonamentalment els elements que requereixen de fonamentació i a la vegetació, que haurà d'incorporar-se en jardineres i no en terra, com inicialment estava previst.

La responsable de Cultura ha assenyalat que l'estructura arqueològica serà protegida amb geotèxtil, grava i arena i, posteriorment, diferenciada amb una pavimentació cromàtica particular i delimitada per a convertir-la en espai interpretatiu. No obstant això, malgrat les xicotetes modificacions, Geno Micó ha indicat que les obres del Mercat i el carrer Almoina evolucionen en els terminis previstos.