Ontinyent aprova el major pressupost de la història amb 64 milions amb els vots d'Ens Uneix i l'abstenció de PP i de PSPV

Toni Cuquerella

13 de diciembre de 2024 14:35 h

0

El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava aquest dijous el major pressupost de la història de la ciutat, amb 64 milions d’euros en total, dels quals 28 són destinats a inversions, el 91% aconseguides d’altres administracions. Un pressupost dels que donava detalls el regidor d’Hisenda, Juan Pablo Úbeda, qui els definia com uns comptes municipals “que prioritzen els principis bàsics per impulsar el benestar de les persones i la mirada al futur”, i que van obtenir els vots favorables d’Ens Uneix, les abstencions de PP i PSPV-PSOE i els vots en contra de Compromís i Vox. Úbeda remarcava que la inversió de 28 milions d’euros “és atípica i extraordinària per a una ciutat de poc més de 36.000 habitants, 28 milions d’euros que que transformaran Ontinyent i deixaran un llegat per a les generacions futures”.

Entre els aspectes que destacava el regidor es troben “la inversió històrica en el Pla Edificant”, que permet continuar millorant i construint centres educatius com l’IES l’Estació o el CEIP Martínez Valls; l’augment del 30% en subvencions a clubs i escoles esportives, on s’arriba enguany a quasi 300.000 euros; la destinació d’un 31% del pressupost a Educació i Esports, “on es troba la inversió més gran mai feta al Poliesportiu Municipal amb més de 6 milions d’euros, on s’inclourà una reforma integral de la piscina coberta”; així com “la reurbanització i millora” històrica tant de la plaça de la Concepció com del parc Mestre Ferrero; o la destinació de més de 10 milions i mig d’euros al Medi Ambient, la neteja, la millora i manteniment dels parcs, a l’Agricultura, “i a tantes altres partides que reforcen l’estructura necessària per ser capdavanters en una ciutat verda”.

Un pressupost que també definia com “continuista”, perquè “continuem prioritzant allò que considerem innegociable per a una societat de progrés”, que blinda l’escut social amb 6,7 milions d’euros “que aniran destinats als serveis socials municipals i a l’estructura necessària que cal per a oferir el millor servei”. El regidor explicava que el 25% del total del pressupost de l’Ajuntament en personal va destinat als serveis socials; i que incrementa convenis com el del Trèvol de 131 a 141.000 euros, el de la beneficència de 100 a 120.000, el de la Creu Roja, de 20 a 30000, AFAO de 82 a 93.000 o ADIEM, que passa de 71 a 77.000 euros.

A més a més, el pressupost per a 2025 “promou la sostenibilitat amb l’autobús urbà gratuït i OntiBici ; aposta per la carrera professional amb una dotació de 400.000 euros inicials; augmenta un 30% les subvencions a clubs i escoles esportives arribant als quasi 300.000 euros, destina el 62% del pressupost a Educació, Esports, Serveis Socials, Cultura, Sostenibilitat i Medi Ambient i aporta quasi un milió d’euros entre Cultura i Joventut, on es destinaran 155.000 euros per a les associacions culturals, i on es crearà per primera vegada, una partida per a la promoció del valencià”.

Paper de la Diputació de València

El regidor d’Hisenda també destacava que “tant en el pressupost municipal de 2024 com de 2025, hi ha una part important de la Diputació de València, una inversió històrica que s’està fent mitjançant la Vicepresidència primera de Natàlia Enguix, i que ens ha permés comptar amb 1’5 milions d’euros per a la Beneficència, així com fons per a les obres de Ramón Llin o l’adquisició i potenciació de l’estació del tren, entre moltes altres”.

El pressupost, en definitiva, “és un document econòmic, polític, ben treballat i seriós, sobretot realista, que vol ajudar a les persones a viure millor en una ciutat moderna i amb serveis de qualitat. Els ontinyentins i ontinyentines saben què necessita aquesta ciutat. Saben el que volen: una ciutat viva, avançada i que no deixa ningú enrere. I això, precisament això, és el que garanteix aquest pressupost”, concloïa.