Compromís planteja la ruptura amb Sumar després del veto a la compareixença de Sánchez a la comissió de la DANA

LLEGIR EN CASTELLÀ
Sumar torna a patir tensions internes. Compromís estudiarà les pròximes hores si abandona el grup plurinacional al Congrés per anar-se'n al Mixt després que divendres la direcció del grup frenés la llista de compareixents per a la comissió d'investigació de la DANA, en què figurava el president del Govern, Pedro Sánchez. Els telèfons a les formacions que componen la coalició valenciana tiren fum. En tots ells, una mateixa conversa: la possibilitat de trencar amb Sumar per una “deslleialtat”.
La decisió de Sumar de presentar un pla de treball per a la comissió de recerca al marge del proposat per Compromís ha encès la coalició. La direcció del grup va decidir divendres a última hora no presentar la llista treballada pels diputats valencians Águeda Micò i Alberto Ibáñez, que incloïa Sánchez. El malestar a la coalició ha anat creixent des d'aleshores davant del que consideren un atac a la seva autonomia dins del grup parlamentari, precisament en la gestió de l'única comissió sobre el temporal en què el Partit Popular no té majoria, després de les constituïdes a les Corts i al Senat.
Al grup parlamentari mentrestant intenten enviar un missatge de tranquil·litat i esperen que la crisi s'acabi resolent sense més conseqüències. La confecció de les llistes de compareixents d'una comissió, defensen, és una decisió col·lectiva que correspon a la direcció del grup de què forma part Compromís, però en què no té majoria. La decisió d'evitar trucar Sánchez la comparteixen els diputats de Moviment Sumar, la força majoritària, però també altres partits com Esquerra Unida.
La coalició valencianista afronta una setmana clau per decidir sobre el futur polític i els companys de viatge. Aquest dimarts, Més, el soci majoritari, reuneix la seva Executiva per plantejar la ruptura, entre d'altres assumptes. Iniciativa, la branca que liderava Mónica Oltra, abordarà el mateix de cara a una trobada conjunta la setmana que ve. Tots dos prefereixen no avançar decisions abans que es reuneixin els òrgans de govern, però el malestar és evident. Tot i que sempre hi ha hagut veus dissidents en la coalició sobre les aliances amb partits estatals –va passar el mateix amb a l'etapa d'Unidas Podemos–, fins ara s'havien considerat minoritàries i emmarcades en el corrent més sobiranista de l'antic Bloc.
El moviment de divendres ha agitat malestar de Compromís amb la coalició de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. És la gota que fa vessar el got, comenten alguns membres de la coalició, que recalquen que sempre s'han comportat “com a socis lleials” i han “entès” que Sumar no pogués estrènyer gaire el PSOE en ser socis de Govern.
Aquest dilluns, la coportaveu de Compromís-Sumar al Congrés, Àgueda Micó, va remetre als òrgans de direcció abans de prendre cap decisió. “Nosaltres som un projecte polític molt seriós, que tenim òrgans de govern intern i, per tant, serà la direcció de Compromís la que parli i la que decideixi com actuem i quina relació tenim amb qualsevol altre partit polític i qualsevol altre grup parlamentari”, va dir Micó a preguntes dels periodistes.
La diputada ha assenyalat que la comissió d'investigació al Congrés “és l'única que no estarà manipulada pel PP i Vox” i ha recordat la investigació sobre l'accident de metro a València a les Corts: “Ja sabem el que va passar (...) fins i tot es compraven testimonis i es pagava a la gent perquè fes declaracions concretes que al plural es va interessar.” la DANA, va insistir la diputada, que creu que és “una qüestió de respecte al conjunt de valencianes i valencians”, que permeti “que es pugui saber el que va passar el dia 29, que es depurin les responsabilitats polítiques de l'emergència, però també que es pugui parlar de tota la reconstrucció que s'està fent i de com tots els governs implicats estan participant”.
El portaveu a les Corts Valencianes, Joan Baldoví, es va manifestar de manera similar aquest dilluns en una entrevista a la televisió pública valenciana. Ha afirmat que la coalició “seguirà prement” perquè el president del Govern comparegui a la comissió d'investigació de la dona del 29 d'octubre al Congrés dels Diputats. “Som coherents en els que diem: nosaltres no vetem ningú, però no volem que ens vetin ningú”. Tots dos pertanyen a la mateixa branca, Més, que ja va tenir una bronca interna per decidir si aliar-se amb Sumar per als comicis generals.
Per part d'Iniciativa, els representants prefereixen ser més discrets. Alguns membres apunten que la relació amb els de Díaz no és “satisfactòria”, però no creuen que se'ls hagi d'imputar la raó que el PSOE no compleixi els seus compromisos de programa. actuar de Sumar amb el registre de les compareixences, encara que, apunten, la resta de socis tampoc estaven per la tasca de citar Sánchez.
Sumar confia a canalitzar la crisi
Tot i que Compromís ha tingut pràcticament tot el protagonisme dins del grup parlamentari en totes les iniciatives relacionades amb la DANA, a Sumar defensen que decisions de tanta rellevància com la llista de compareixents d'una comissió d'investigació han de passar per la direcció de grup. comissió és Nahuel González, que va ser com número tres per València i que forma part de IU.
“Sumar va presentar un pla de treball que pot anar associat a uns noms o als altres i que es poden discutir a posteriori. El grup parlamentari posarà damunt la taula els noms quan es treballi a la comissió”, va defensar aquest dilluns en roda de premsa el portaveu de Moviment Sumar i ministre de Cultura, Ernest Ur. “Podem tenir diferències de criteri perquè som un espai plural, però aconseguim trobar els acords necessaris per seguir avançant”, va afegir el ministre que va evitar en tot moment deixar palès que la direcció de Sumar no vol que Sánchez comparegui i que va preferir parlar de “centrar” la comissió en la gestió del PP de Carlos Mazón.
En privat, diverses veus de la direcció del grup parlamentari admeten que el focus de conflicte va estar sempre en la compareixença de Sánchez. La majoria d'aquest òrgan creu que és un error trucar al president d'un Govern en què Sumar té cinc ministres i assumir el risc que la dreta el faci servir per rebentar la comissió d'investigació. Les fonts d'IU consultades defensen en aquesta línia el pla que s'ha acabat presentant el grup, sense la llista que inclou el president.
A Sumar asseguren que estan en contacte amb Compromís i confien en qualsevol cas que la situació acabi canalitzant-se. “Com tots els debats, estic convençut que trobaran la seva llera a les dinàmiques del grup parlamentari”, va redundar aquest dilluns Urtasun en roda de premsa.
0