Consuelo Císcar es nega a declarar davant la jutgessa del cas IVAM

EFE

València —

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Císcar s'ha acollit aquest dilluns al seu dret a no declarar en la seua compareixença com a imputada per les suposades irregularitats al capdavant de la gestió d'aquest museu al·legant que encara es manté secret part del sumari.

Císcar ha acudit a la Ciutat de la Justícia de València acompanyada del seu advocat i no ha realitzat cap comentari ni a l'arribada ni a l'eixida.

La d'aquest dilluns era la primera citació per a declarar com a investigada davant la jutgessa d'Instrucció 21, ja que la seua anterior compareixença, el passat mes de març, va ser en una vista de mesures cautelars, en la qual es va decretar per a ella i el seu fill, també investigat, llibertat condicional, la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar l'espai Schengen per risc de fugida.

Aquesta causa està oberta pels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat documental contra deu investigats, entre ells l'exdirectora de l'IVAM, el seu fill -i de l'exconseller condemnat per corrupció Rafael Blasco- i sotsdirectors i tècnics de diferents àrees del centre artístic.

El cas IVAM, que es va iniciar al juliol del 2015 després d'una denúncia de la Fiscalia, investiga els suposats sobrecostos en l'adquisició d'obres d'art i en la contractació de publicacions, a més del possible ús dels mitjans del museu per a la promoció artística del fill de Consuelo Císcar.

12 obres d'art embargades

El passat mes d'octubre l'Audiència Provincial de València va confirmar l'embargament de 12 obres d'art (entre les quals figuren set peces de Carmen Calvo i cinc de Ramón de Soto, Francisco Caparrós, Alberto Corazón, Bernardí Roig i Equip Crònica) a Císcar per no haver aportat els títols de compra.

La instructora de la causa entén que “hi ha indicis que han sigut adquirides per la senyora Císcar a resultes de l'activitat delictiva que s'investiga en la present causa”.

La jutgessa sospita també que l'exdirectora del museu forçava l'exposició de les peces en les mostres organitzades per l'IVAM perquè es revaloritzaren; i manté que utilitzava les seues filles i la seua néta per a ocultar que ella n'era la vertadera titular.

Des del passat mes de març, l'exdirectora de l'IVAM té retirat el passaport i, per tant, no pot abandonar l'espai Schengen.