Cotino va donar tracte de favor a les empreses de residències de la seua família, segons la investigació parlamentària

La Generalitat del PP, i especialment la Conselleria de Benestar Social, gestionada per Rafael Blasco primerament i per Juan Cotino després, “va beneficiar per acció o omissió” les residències d’accessibilitat social, amb les quals hi hagué un “tracte de favor”, i especialment al grup Savia, de la família de Cotino.

Aquesta és una de les 43 conclusions de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans després de 16 mesos de treball en la comissió parlamentària que investiga les adjudicacions i la construcció de residències de la Generalitat a empreses privades des del 2001.

Els representants dels quatre grups parlamentaris critiquen l’ocultació d’informes i el desistiment de funcions dels alts càrrecs amb responsabilitat per a controlar el procés i denunciar les possibles irregularitats.

Segons han exposat els seus portaveus en roda de premsa, l’exconseller Rafael Blasco va posar en marxa el negoci de les residències i el seu successor en la conselleria de Benestar Social, Juan Cotino, el “va consolidar” mitjançant ordres que en la pràctica van modificar el plec de condicions d’un contracte que inicialment preveia 9.000 places. Blasco, durant la seua intervenció a la presó, va dir que s’havia “pervertit el seu model”, però els representants dels quatre grups consideren que el model ja va nàixer pervers i Cotino “només hi va posar la cirereta”.

En els processos que va posar en marxa el Govern del PP van resultar adjudicatàries 12 empreses, encara que poques van ser les privilegiades: el 71% de les adjudicacions es van concentrar en tres entitats dedicades a la construcció. Gerocentros del Mediterráneo, després anomenada Sedesa, i de la qual la família Cotino posseïa el 39% de les accions, va resultar beneficiària del 40% dels centres.

Els diputats consideren que el tracte de favor es va donar per acció i omissió. No sols en l’adjudicació de les places i en la construcció, sinó per no haver sancionat les empreses pels “greus incompliments”. Per exemple, el 85% es van construir fora del termini previst i dels 12 centres del grup Savia, només un va complir el temps previst.

Una altra de les proves per a la comissió és l’augment del preu que pagava la Generalitat a les empreses per plaça. El primer any, per plaça i dia, les empreses cobraven al voltant de 38 euros. El 2009, quan s’incrementen en 1.856 les places concertades, s’eleva el preu a 58 euros per plaça i dia. D’aqueixa xifra, 758 corresponien al grup Savia.

A més, els diputats destaquen que el 2010 Cotino ordena l’eliminació de la seua declaració de béns del registre d’alts càrrecs. Aqueix mateix any, una altra de les empreses en què participava, Alqueria Dolores SL, canvia la raó social per poder dedicar-se a la gestió de residències, encara que finalment no va poder optar a això.