Representants de l'audiovisual, les arts escèniques, el llibre, l'educació, la música, el patrimoni i les arts plàstiques conflueixen en la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana, que aquest divendres s'ha constituït sota els auspicis de la Generalitat en el Convent del Carme, a València.
La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb el conseller Vicent Marzà al capdavant, ha impulsat aquesta Mesa de Participació de la Cultura Valenciana (MCV), en un acte en el qual han participat més de cent entitats i institucions vinculades als diferents sectors culturals valencians en sis comissions diferents: Audiovisuals i Cinematografia; Arts Escèniques; Educació i Cultura; Llibre, Arxius i Biblioteques; Música i Cultura Popular; i Patrimoni, Museus i Arts Plàstiques.
És la primera vegada que es constitueix un òrgan d'aquestes característiques en matèria cultural. La MCV és una de les iniciatives del Pla de Democratització Cultural 'Fes Cultura', segons ha informat la Generalitat. En aquest acte, el conseller Vicent Marzà ha plantejat la necessitat de la unió de la Generalitat i de tots els sectors culturals valencians per a fer un front comú per a exigir un finançament just de la cultura valenciana al govern de l'Estat.
Marzà ho ha argumentat: “Per aconseguir els objectius que ens hem plantejat, no ens quedarem sols en paraules, sinó que tenim propostes concretes: fer realitat l'estatut de l'artista, normatives de les ajudes, la motxilla cultural i el foment de nous públics, entre d'altres. I això ho podrem dur a terme amb un pressupost en Cultura que, malgrat l'infrafinançament de l'estat ha augmentat de 2015 a 2017 en un 23,3%, pel que fa als Pressupostos de la Generalitat. Som la segona autonomia en augment d'inversió en Cultura. Això és la mostra més evident del compromís del Govern del Botànic amb la cultura del poble valencià, i amb el sector cultural».
Entre els aspectes de El conseller de l'infrafinançament que pateix el territori valencià en matèria cultural per part del govern de l'Estat, Marzà s'ha referit a la baixada en un 5,4% en Arts Escèniques. Un fet al qual ha contraposat l'augment dde l'activitat de l'Institut Valencià de Cultura i les subvencions a teatre, circ i dansa, que han pujat de 2015 a 2017 un 75%. La dotzena de produccions i coproduccions del Teatre del Poble Valencià en el període 2015-2017, l'increment fins a 70 municipis del Circuit Cultural de l'Institut Valencià de Cultura o la recuperació de Dansa València, han estat un altres exemples que ha posat.
El conseller de Cultura també s'han aportat dades sobre les inversions en patrimoni, la partida que més creix en termes absoluts i relatius del pressupost de Cultura de la Generalitat, que recull bona part de les demandes dels ajuntaments. S'hi destinen més de 6,6 milions d'euros per a la restauració, la posada en valor, la promoció d'activitats per a donar a conéixer el patrimoni, l'accessibilitat i la conservació dels béns materials i immaterials. El Ministeri per a tot l'Estat destina 4,6 milions.
Així mateix, el conseller Marzà ha detallat la marginació per part del Govern de Madrid a espais com l'IVAM, que rep de l'Estat 171.000 euros, mentre que el Prado en rep 46 milions, el Reina Sofia 37, el MNAC 2 milions i el MACBA 1 milió. La situació es repeteix al Palau de Les Arts amb 600.000 euros, mentre que el Teatro Real rep 9 milions, el Liceu 7 milions i la Maestranza 1,6 milions.
“Aquesta Mesa serà una eina clau per al seguiment i millora de 'Fes Cultura', la gestió de les ajudes als sectors i la vertebració de la societat valenciana, un generador d'igualtat i un motor econòmic i simbòlic”, ha comentat Marzà.
.